Zahradní altány nemají jen dekorační charakter, ale nejčastěji slouží jako místo pro relaxaci či posezení s rodinou nebo přáteli hlavně v letních měsících. Zajímavou variantou je i použití jako skleník nebo zimoviště pro pokojové rostliny, což je specialita hlavně v anglosaských zemích. Zahradní altány někdy zdobí i veřejné parky a slouží k různým účelům. Například během kulturních akcí jako místo pro hudebníky, a v běžných dnech pro děti nebo jako příjemné posezení po delší procházce.

bily altanek

Není altán jako altán
Současná doba nabízí na trhu se zahradními altány několik druhů. Zákazník si tak může vybrat přesně ten, který se do jeho zahrady hodí. Mezi velmi oblíbené a nejběžnější patří bohatě zdobený altán s osmibokým půdorysem, romantický altán nebo čtyřboký altánek s dekorativními mřížemi pro pěstování popínavých rostlin. Pro méně náročné jsou k dispozici také altánky jednoduché bez zdobení, ale za to uzpůsobené pro okrasné popínavky. Na rozdíl od pergol mají také pevnou podlahu.

zahradni altan

Kvalitní materiál
Zahradní dřevěné altánky stojí venku po celý rok, takže výběr materiálu a jeho výroba musí být kvalitní. Základem je střecha z asfaltového šindele. Na konstrukci se nejčastěji používá smrkové dřevo, které se musí důkladně opracovat, aby byl povrch dokonale hladký. Lépe pak vstřebává lazurovací nátěry, které jsou pro altán podstatné kvůli povětrnostním vlivům. Lazura ale také dřevo chrání proti škůdcům, plísním, vlhkosti nebo hnilobě. Kotvení altánu musí být stabilní a spolehlivé. Z toho důvodu se používají zemní vruty nebo betonové patky. Volba kotvícího prvku závisí na místě, kde má altánek stát.

kryty altan jako zahradni chatka

Zajímavé doplňky
Zahradní altánek je možné doplnit například dělící stěnou, která chrání před větrem a sluncem, nebo dekorativními mřížemi různých tvarů a velikostí. Dekorativní mříže slouží především jako opora pro popínavé rostliny. Místo je ale také na květinové truhlíky.