Začít by se mělo dostatečně brzy
Rozhodně byste měli předem odhadnout svoje síly. Pokud chcete ušetřit a zajistit si levné stěhování, je samozřejmě ideální provést tuto činnost svépomocí či s pomocí přátel. Pokud však potřebujete stěhovat těžká břemena, bez kvalitní stěhovací společnosti s dostatečným vybavením se neobejdete. Hledání stěhovací firmy se určitě nevyplatí nechíávat na poslední chvíli, protože se můžete setkat s časovou vytížeností kvalitních stěhovacích společností. Pakliže si vyberete nějakou stěhovací firmu, určitě si s ní předem ujasněte podmínky. Stanovte přesný termín, časový harmonogram a také přibližte, kolik věcí bude muset firma přesunout.

Před samotným stěhováním nashromážděte dostatečné množství různě velkých krabic. Vyplatí se balit s dostatečným předstihem a strategicky. Jako první byste měli balit ty věci, které zrovna nepotřebujete. Krabice shromažďujte v jedné velké místnosti nebo třeba ve sklepě či garáži, abyste na ně neustále nenaráželi. Když začnete s dostatečným předstihem, můžete si stihnout všechno promyslet a každý večer zabalíte třeba jen jednu či dvě krabice, zatímco pokud byste veškeré balení nechali na poslední chvíli, setkáte se s nepříjemným časovým tlakem. Při stěhování je třeba dostatek času.

Pri stehovani se muzete dostat do svizelne situace
S těžkými a objemnými věcmi se špatně manévruje, natož, když jste ve stresu.

Přebytečných věcí se zbavte

Stěhování se také zdá jako ideální příležitost, kdy se zbavit všech zbytečností, které se Vám doma za roky nahromadily. Ovšem nemusíte pouze bezmyšlenkovitě vyhazovat – věci si roztřiďte a teprve poté rozhodněte, co se dá použít a co je určeno k vyhození či prodeji. Ano, nemusíte věci pouze vyhazovat, protože spousta pro Vás neužitečných věcí může někomu jinému posloužit a třeba za ni dá i nějakou částku. Existuje samozřejmě ještě jedna varianta – použitelné věci lze věnovat na dobrou věc, stačí kontaktovat charitu a ještě svými nevyužívanými věcmi uděláte radost.

Stehujte jen to, co opravdu potrebujete
Stěhování svěřte do rukou profesionálů.


Před přestěhováním byste měli informovat o změně adresy. Řada z nás před stěhováním zapomíná na to, že je úplně zbytečné stěhovat jídlo. Lednička a mrazák se stejně musí vyprázdnit a to samé platí o spižírně. Pokud si to zavčasu uvědomíte, můžete začít spotřebovávat spoustu věcí, které alespoň nebudete muset převážet do nového domova nebo je dokonce vyhazovat, protože podléhají rychlé zkáze. Pro zjednodušení stěhování si dopředu naplánujte převoz a klidně můžete očíslovat krabice, abyste pak mohli ze seznamu jednoduše zjistit, co se v které krabici skrývá, a nemuseli zbytečně prohrabávat všechny zavřené bedny. Pokud máte menší děti, asi se bude hodit, když je na den stěhování umístíte k příbuzným či kamarádům, aby se při stěhování zbytečně nemotali a neztěžovali práci.