Dnes se stává urinal běžným vybavením například v rodinných domech. Umisťuje se do druhé koupelny, většinou blízko vchodu, která bývá vybavena kromě pisoáru také toaletou, umyvadlem, popřípadě sprchovým koutem. Je určena pro návštěvy a také se používá v ranní špičce u vícečlenných rodin, kdy bývá hlavní koupelna obsazena.

Pisoáry používané v domácnostech se od těch veřejných liší tvarem i velikostí. Domácí urinaly jsou menší a většinou opatřeny poklopem, které nejsou nutné, ale pro větší pocit jistoty jistě vhodné. Hloubka domácích pisoárů je kolem 30 centimetrů, ale lze pořídit také polozápustný pisoár, který je částečně zabudovaný do instalačního prvku ve zdi a zabírá pouze 15,5 centimetru místa, a to v malých koupelnách hraje důležitou roli. Navíc dochází k úspoře vody, která je u běžné toalety kolem 10 litrů, u WC s úsporným splachováním 3/6 litrů, u domácích pisoárů pouhé 2 litry. Urinal může být vybaven automatickým bezdotykovým splachováním.


Pokud se domníváte, že urinal je pouze mužskou záležitostí, mýlíte se. Emancipace dorazila již i k pisoárům. Pisoár pro ženy se poprvé objevil na největším evropském veletrhu zdravotní techniky a vytápění ISH ’99 ve Frankfurtu nad Mohanem pod názvem Lady P.

Návrh na ženský urinal je zajímavým příkladem toho, jak lze kreativně prolomit běžné konvence, překážky nebo návyky.

Pokud je žena nucena navštívit veřejnou toaletu, většinou je to úplný horor. V nejnaléhavější chvíli se vytvoří před toaletou fronta a žena je nucena několik minut počkat, až na ní přijde řada. Když se ocitne v kabince, zděsí se znečištěné záchodové mísy i jejího okolí. V  ponižujícím postoji se snaží vykonat potřebu, aniž by se něčeho dotkla. Strach z nákazy je příliš veliký, především v dnešní době.


Dámský pisoár je zcela přizpůsoben ženské anatomii. V porovnání s běžnou toaletou je Lady P. mnohem menší, kompaktnější a jeho osobitý tvar působí příjemně a bezpečně.
Na dámský pisoár se nesedá. Mnohem užší přední část dovoluje pohodlnější postavení nohou blíž u sebe. Okraj pisoáru je mnohem vyšší než u běžné toalety, takže váha těla tolik nezatěžuje kolenní klouby. Zaoblení zadní části dodává pocit jistoty a bezpečí. Malé zešikmení naznačuje správnou polohu, přičemž studená keramika upozorňuje: nesedat!


Používání dámských pisoárů prozatím není zcela běžné. Teprve budoucnost ukáže, jakou oblibu si u žen získá a zda dojde k zrovnoprávnění s jeho mužským protějškem.