Aby stěny mohly dýchat

Když přijdete na návštěvu ke staré osamělé babičce, v jejímž obývacím pokoji, který je mnohdy jedinou místností její garsonky, se tísní velká obývací stěna, vitríny a skleníky, uvědomíte si, že si zde připadáte jako velká smutná sardinka. Rozlehlé světlé místnosti se zdánlivým minimem nábytku vás naproti tomu příjemně ohromí. Jak ale navodit tento dojem ve vašem průměrně velkém domě nebo bytě? Chytrými triky a malým množstvím nábytku. Když vaše stěny budou moci dýchat, budete moci dýchat i vy.


Oprašování hrnečků je dávno pasé

Současná fáze cyklu módy v oblasti bytové kultury příliš nenahrává obývacím stěnám, které se v minulé éře těšily tak velké oblibě. Moderní trendy podporují spíše světlé vzdušné místnosti s minimem nábytku. Honosná stěna, která zabírala polovinu obývacího pokoje, je nahrazena několika menšími kousky nábytku, rozmístěnými tak, aby se člověk mohl ve svém obývacím pokoji volně pohybovat. Také v ložnicích postupně ubývá nábytku. Dva stejné noční stolky po stranách manželské postele již nejsou nutným atributem společné ložnice. Tento trend se sebou přináší i některé praktické výhody. Především to, že člověk v takto jednoduše a účelně zařízených místnostech nemá tolik práce s úklidem. Oprašování hrnečků a rámečků za vitrínkou už dávno vzalo za své. Ve volném prostoru se lidem lépe dýchá, přemýšlí, pohybuje, zkrátka žije. Méně nábytku znamená více pohodlí.


Obytný prostor není úložný

Vyprávění o moderních trendech bydlení se sice hezky poslouchá, jenže můžete si dovolit je následovat? Kam dáte všechny ty věci, které potřebujete? Ale skutečně je potřebujete? Čím je člověk starší, tím má větší tendenci hromadit věci. Často si ani neuvědomuje, že žije v jejich zajetí. V zajetí něčeho, co už dávno ztratilo svou hodnotu, co mu brání v pohybu a co pro něj ročně znamená mnoho hodin úklidu navíc.

Dnes se na tuto lidskou potřebu, shromažďovat předměty pamatuje ještě před samotnou realizací stavby. Domy se navrhují tak, aby v nich bylo dostatečné technické zázemí, především velkorysý skladovací prostor. Šatna, spíž, komora. Na chodbu, stejně jako do ložnic se umísťují velké vysoké skříně s posuvnými dveřmi, do kterých člověk uloží vše, co ke svému životu potřebuje a samotnému obytnému prostoru tak dominuje krása nábytku.


Aby vynikla krása nábytku

Především skandinávský nábytek je proslulý svým jednoduchým designem, konstruovaným tak, aby vynikly jeho jednoduché linie. Nevyrábí se pouze z přírodních materiálů, jako je dřevo, kovy a sklo. K jeho výrobě se často používají také syntetické materiály. Kombinováním těchto materiálů nábytek získává velmi originální tvář. Židle, stolky, křesílka, poličky, pohovky, to vše v nenásilných přírodních odstínech, nebo v čisté bílé, však potřebuje dvě věci.

Zaprvé výrazné a nápadité doplňky. Hodiny, květináče, polštářky nebo sedáky v pěkně jedovaté zelené, růžové či fialové barvičce. Nudné designové strnulosti rovněž předejdete předměty, které se do místnosti vlastně ani nehodí, jejichž záměrem je trochu šokovat. Dobrým příkladem je malá porcelánová nebo plastická imitace továrny či potrubí v obývacím pokoji. Kulatý předmět, který naruší řadu hranatých předmětů. Soška cizokrajného zvířete v nepřirozeném odstínu. Růžová veverka nebo fialová kráva. Dva směry umění, které se nikdy v dějinách nemohly potkat. Chce to prostě kontrast tvarů a barev, lehký nádech dramatičnosti.

Zadruhé si tento druh nábytku žádá prostorné pozadí místnosti, které těmto kusům nábytku dovolí vyniknout.


Text: Markéta Veselá

Foto: Samphoto.cz