Tím nejdůležitějším, co je třeba vědět při výběru toho správného stolku je to, že ne každý malý stolek se hodí pro stolování.

Opravdu se nedejte zmýlit, ono malých stolečků různých barev i tvarů je dostatek. Ale bude vám takový stolek stačit? Ujasněte si, kolik lidí u něj bude sedávat. To je zásadní, protože každý člověk potřebuje k jídlu dostatečný prostor. Komu by se líbilo tísnit se s lokty u sebe u stolu, nemít si kam položit sklenici či misku?

Každý potřebuje k jídlu určitý minimální prostor, jinak bude mít místo kvalitního stolování nepříjemný pocit.


Jaké tedy máte vůbec možnosti?


Skládací a sklápěcí stolek
 
Podle bytových architektů i ten nejmenší jídelní kout pro dvě osoby potřebujete prostor minimálně 120 x 120 centimetrů.

K samotné ploše jídelního stolu je potřeba připočítat zhruba 60 centimetrů, které jsou důležité pro použití židle. Bez tohoto prostoru by bylo velmi těžké sedat si a vstávat od stolu.

Pokud nemáte ani těch 120 centimetrů k dispozici, musíte využít možnosti skládacích stolků upevněných ke stěně. Jejich nespornou výhodou je možnost sklopení nebo vysunutí, takže prostor zabíráte jen po dobu jídla, pak jej zase můžete sklopit a problém je vyřešen.

Výrobci nábytku vědí, jak a kde je třeba pomoct a proto je na trhu velký výběr variabilních sklápěcích stolků a desek. Mnoho tvarů, různých barev a zajímavých designů, takže se nemusíte bát, že interiér bytu s použitím sklápěcího stolku nějak utrpí.


Barový pult

Ale ano, barový pult nemusí jen rozdělovat kuchyň od jídelního prostoru. Proč jej limitovat pouze tímto směrem a potřebou rozdělení v prostoru?

Barové pultíky připevněné čelem ke stěně získávají stále větší oblibu právě pro svoji účelovost a možnost ušetřit prostor. Navíc vypadají velmi zajímavě a netradičně a tak nejen šetří místo, ale také doplňují interiér bytu.

Je samozřejmé, že takový pultík vám nemůže nabídnout to, co klasický velký jídelní stůl. A tak si zkuste pro servírovaní pořídit pojízdný stolek na něj můžete postupně odkládat použité nádobí nebo si z něj brát potřebné koření, příbory a vůbec vše, co jen chcete.


Při pořízení barového pultíku si dejte pozor na jeho výšku. Bývá totiž vyšší než klasický stůl a tak k němu i potřebujete jiné židle. To by jistě problém nebyl, ale to pouze pro dospělého. Jestliže se tedy vaše rodina skládá i z dětí, dejte pozor, ono šplhat na takovou vysokou židli je jistě dobrodružství, ale je zde i vysoká pravděpodobnost úrazu či pádu.


Opět rada pro ty, kteří si nejsou přeci jen výběrem jistí. Zajděte pro odborný názor do specializovaného obchodu či kuchyňského studia. Každý odborník totiž dodá vašim představám ty cenné názory člověka, který ví, co taková malá jídelna potřebuje.