Garáž je lepší postavit mimo dům 
Jak jsme naznačili v předchozím článku, pokud máte prostorově velkorysý pozemek, rozhodně stavějte garáž a sklep mimo dům. Externí umístění doplňkových staveb mimo hlavní nemovitost přináší mnoho výhod. Tak například garáž nemusíte vytápět, ani nejste obtěžováni výfukovými zplodinami a výpary z aut. Nejeden muž Vám ochotně potvrdí, že se ve své garáži, ve které má mimo jiné své kutilské zázemí, perfektně odreaguje právě proto, že není integrovanou součástí domu. Kromě toho, až Vaše děti začnou dospívat, a budou například hrát na nějaký hudební nástroj, mohou trénovat právě zde. Že umístění garáže mimo dům znamená nižší komfort užívání? Pokud Vás trápí tato obava, máme pro Vás jednu praktickou radu. Mezi domem a garáží si vybudujte zastřešenou cestičku, abyste suchou nohou přešli z auta až do obývacího pokoje také při nepříznivém počasí, kdy venku prší nebo hustě sněží.
Náš tip: Pořiďte si do garáže stavebnici s integrovanými policemi. Nedílnou součástí každé garáže jsou vrata. Velmi praktická jsou sekční nebo roletová vrata, neboť zabírají minimum prostoru. Mezi nejoblíbenější však patří výklopná vrata, a to především díky své nízké pořizovací ceně.

                           

Zahradní sklípek pro uchování potravin 
Sklípek, to je další stavba, kterou rovněž doporučujeme umístit mimo dům. Můžeme tak totiž využít vlastností zeminy, která v létě chladí a v zimě hřeje, a vybudovat si na pozemku zahradní sklípek. Jako příklad uvádíme následující postup. Uděláme půdorys 4 x 2,5 metru. Zeminu vybagrujeme do hloubky cca 1,5 m a začneme zdít nasucho KB bloky čtyřicítky. Vyzdíme cca 8 řad, prolijeme betonem a nahoře uděláme dřevěnou šablonu, kterou obezdíme klenbou z pálených klenbových cihel. Na cihly umístíme hydroizolaci. Nakonec přichází na řadu zemina z výkopu. Vytvoříme terénní vlnu, se kterou sklípek splyne. Dojde tak k prostorovému odstínování od sousedních parcel. Do čela sklípku patří dveře s orientací na sever. Na protilehlou stranu dáme odvětrávací trubku. V zahradním sklípku nám v létě vydrží potraviny i pivo příjemně chladné. V zimě zde můžeme uskladnit brambory, mrkev, jablka a další druhy zeleniny či ovoce. 

Zahradní altán je třeba správně umístit 
Zahradní altánek, to je příjemné místo, které naši zahradu zvelebí a navíc nám poskytne příjemné zázemí pro relaxaci. Klíčové je však jeho správné umístění. Než se tedy pustíte realizace stavby, měli byste si přivést někoho, kdo se vyzná ve feng shui, aby Vám pomohl najít pro altán vhodné místo. Nabídka zahradních altánů je poměrně pestrá, a to i v e-shopech. 
Náš tip: Využijte sezónních výprodejů. 

Foto: www.nationwideltd.co.uk, www.dolmen-conservation.co.uk