Jak se na něj snadno přichystat a dopřát vašemu kousku přírody tu nejjemnější a zároveň pouze nezbytnou péči? Náš krátký seznam snadných úkolů vám pomůže dosáhnout co nejlepšího výsledku a zároveň vám ušetří čas a práci i během celé letní sezóny. Možná, že vám na zahrádce v loňském roce něco chybělo, právě teď je ta nejlepší příležitost to napravit.

1. Připravte se na práci na zahradě
Vaše zahrádka by vám měla přinášet zejména radost. Proto si pořiďte vše zásadní nyní. Později už si nebudete lámat hlavu s tím, že se budete bez rukavic vrtat v záhoně. Dopřejte si vybavení, které vám zaručí, že se budete těšit nejen na koktejly, ale také na samotnou práci. Díky správnému pracovnímu oblečení můžete předejít i případným zraněním. Kvalitní monterky vám budou slušet a vydrží několik sezón. Stejně jako na stavbě se i na zahradě setkáme s nářadím, při jehož manipulaci je lepší mít pevnou obuv, na záhonku se vám také budou hodit klasické zahradní holiny. Absolutní nezbytností jsou pracovní rukavice, na zahrádce nejvíce oceníte zejména prodyšnou povrstvenou variantu.
Brudra monterky

2. Nářadí jako ze škatulky

Projděte si také vaše zahradní nářadí a dopřejte mu nezbytnou péči. Na vaší zahrádce by neměly chybět základní nástroje pro její snadnou minimální údržbu, jako jsou hrábě na listí, motyka, nůžky, rýč a patří sem také sekačka na úpravu vašeho trávníku. Ani tady nezapomínejte na péči, díky které vám nářadí vydrží v top stavu mnohem déle. Po použití ho očistěte a po sezóně nechejte nabrousit. S ostrými nástroji se vám bude pracovat mnohem snadněji. Pravidelným čištěním předejdete šíření nemocí, škodlivých baterií a plísní, které se mohou na nářadí usadit. Skladujte je na suchém místě a předejdete také napadení rzí.

ulozeni naradi

3. Zbavte se nepořádku

Měsíce zanedbávání a špatné počasí zanechaly na zahradě plno odumřelých rostlin, ulámaných větviček nebo i odpadků. Proveďte rychlý úklid. Ještě předtím, než začne rašit nový plevel, zbavte se zbytků květin a suchého klestí i trav. Věnujte extra péči také trávníku. Nasaďte pracovní rukavice, vezměte do ruky hrábě z pevného materiálu a celou plochu očistěte od plevelu. Zahradu jednoduše vyčistěte od všeho, co se vám nelíbí. Uvolníte tak prostor pro nové květiny a rostliny.

4. Ploty, zídky, chodníčky
Nic nevypadá lépe, než dobře udržovaná zahrádka, která má jasně vymezené linie mezi trávníkem a květinovými oblastmi nebo záhony. Povětrnostní podmínky způsobují během chladných měsíců nezvratné poškození. Opravte zlomené laťky a dopřejte dřevěným strukturám nový nátěr. Ani při takových úkonech ale nezapomínejte na ochranné pomůcky, kromě oblečení se vám bude hodit například i rouška k ochraně dýchacích cest. Pokud chcete dosáhnout dokonalosti, nebojte se vzít do ruky rýč a vytvořte mělká korýtka podél všech jednotlivých sekcí. Chcete-li zachovat rovné čáry, jednoduše namotejte provázek na dva dřevěné kolíky a vymezte jimi přímku, podél které budete rýt. Pokud chcete lemování zdůraznit, přidejte podél hraničních linií dřevěné laťky, kameny, nebo cihly.

dreveny chodnik

5. Zásobníky dešťové vody
Připravte se na suché dny s předstihem. Rozestavte po vaší zahrádce zásobníky vody, které budou sbírat dešťovou vodu. Dešťová voda je pro rostliny mnohem vhodnější a bude se jim díky této péči dařit mnohem lépe. Platí to zejména u vřesovišť, rododendronů, kamélií, ale také borůvek. Voda z vodovodu bývá často zásaditější. Zásobníky vody můžete umístit pod okapy a pod další místa spádu. Nebojte se také použít sudy a konvice, které můžou zároveň sloužit jako dekorace.

6. Přidejte něco nového

Vytvořte si na zahrádce něco zcela nového, co vám udělá radost a zároveň přinese i užitek. Nemusí to být nic složitého, zasaďte třeba nový strom nebo si založte kompost. Můžete jej snadno vytvořit z dřevěných latěk nebo si můžete pořídit již existující konstrukci. Vznikne tak nejen místo na odpad ze zahrady, posekanou trávu, listí a další, ale určitě kompost oceníte také jako místo kam můžete dávat organický odpad z domácnosti. Kompost znovu využijete při hnojení dalších plodin či květin. Výhodou je, že čím rozmanitější je jeho skladba, tím je výživnější.

pestovani

7. Pravidelná údržba
Teď už vám stačí opravdu jen kosmetické úpravy a vaše zeleň vám bude dělat radost až do podzimu. Vaším hlavním úkolem bude zejména pravidelné udržování trávníku. Neměli byste jej zanedbávat, zejména pokud čekáte hosty. Je dobré trávu čerstvě posekat, abyste zabránili jejímu pošlapání. Pak vám nepomůže ani ta nejlepší sekačka. A navíc, ve stoje se také nejlépe opálíte, takže můžete opravdu spojit příjemné s užitečným. Nasaďte kšiltovku, na oči brýle a můžete se směle pustit do práce.