Jaké tedy máte reálné možnosti výběru?
Jak už jsme si nastínili, máme 3 možnosti: okna plastová, dřevěná okna nebo hliníková. Každé z nich má svoje pro i proti. Vývoj se naštěstí nezastavil a tak se trendem posledních let stala kombinace těch nejlepších vlastností, tedy okna dřevohliníková. Že jste tento termín ještě neslyšeli? Pokusíme se vám tento typ oken nyní představit.

Dřevohliníková okna – ideální kombinace materiálů
Správně bychom měli psát „dřevo-hliník“. Přední výrobci oken přišli na způsob, jak využít bezúdržbovost hliníku a přírodní materiál při výrobě oken.

V interiéru je vidět krásné přírodní dřevo – rám okna je vyroben z masivního hranolu.

vnitrek drevo

Zvenčí je okno chráněno hliníkovým opláštěním v barevném odstínu dle výběru zákazníka.

venek hlinik

Hliníkovým opláštěním se ohromně zvýšila užitná hodnota dřevěných oken
Výborné tepelně izolační vlastnosti okna mají základ v dřevěném okenním rámu. Hliník na venkovní straně chrání okno před nástrahami počasí a dodává oknům neuvěřitelnou životnost bez jakéhokoliv nároku na údržbu.

Používají se výhradně dřeviny vhodné k výrobě oken, s různou texturou i barvou. Na výběr máte české dřeviny jako borovice, modřín či dub, nebo též exotické dřeviny jako meranti a mahagon.

dreviny drevohlinik

Vnitřní profilace nalehávky ke sklu může být v provedení Live - zkosení 5°, což je standard u dřevohliníkové profilace nebo Future - rovná.

nalehavky drevohlinik

Dřevěné profily oken jsou v rozích do sebe začepované, což je tradiční metoda při výrobě oken a zajišťuje jejich vysokou stabilitu. Při výrobě dřevohliníkových oken pro nízkoenergetické a pasivní domy lze hliník vyplnit izolační pěnou. Okna tak bez problémů splňují i velmi přísné normy pro tento druh staveb.

pasivni profily

Hliníkové opláštění je povrchově upraveno tzv. komaxitem (vypalovanou barvou), což ještě násobí životnost materiálu. Pro designově nejčistější spojení hliníkového oplaštění je možné využít nadstandardní možnosti rohového spojení hliníku před jeho povrchovou úpravou - nejprve se rám svaří a až poté povrchově upraví. Výsledkem je venkovní strana okna bez viditelných spojů a hliníkové opláštění působí naprosto celistvě.

Dřevohliníková okna se běžně zasklívají izolačními dvoj i trojskly. Je jen na klientovi, jaké izolační vlastnosti má celé okno mít.

Mají dřevohliníková okna budoucnost?
Zkušeností uživatelů nasvědčují, že ano. Všechny uvedené výhody dřevohliníkových oken tomu s ohledem na požadavky trhu dávají za pravdu. Dřevohliníková okna lze použít téměř do všech typů staveb. Každý investor jistě ocení jejich estetiku, kvalitu a životnost. Máme pro vás jeden tip na závěr. Technologie dřevohliníkových oken se již mnohokrát výborně uplatnila při výrobě moderních posuvných a skládacích stěn.

V každém případě Vám doporučujeme se před finálním rozhodnutím o typu oken pro Vaše bydlení či stavbu poradit s odborníky. Jistě se shodneme, že správně vybraná okna vám budou sloužit po mnoho desítek let. A nejen z toho důvodu se dřevohliníková okna jeví jako ta pravá.

ALBO logo

Martin Bouchal - ALBO okna a dveře s.r.o.
Bezplatná linka: 800 900 818
Více informací najdete na www.albo.cz