Lícové cihly (nebo také pohledové cihly) jsou k dispozici v různých barvách, rozměrech a povrchových texturách. Dávají tak architektům a designérům příležitost ukázat, jak ohromující tento tradiční materiál může být. Jejich použití na fasádě zcela promění vzhled vašeho domova – umí vyjádřit kouzlo cihlového domu anglického stylu nebo moderního a designového sídla.

Lícové cihly
mají kromě estetického hlediska spousty užitečných vlastností, které zajisté oceníte i vy. Jsou to například:

1. Trvanlivost - jednou z charakteristických vlastností je trvalá krása. Lícovky jsou odolné vůči všem povětrnostním podmínkám, a jelikož jsou vypálené z hlíny, nikdy nevyblednou a vydrží navěky.
2. Bezúdržbovost - obkladové cihly vyžadují nulovou údržbu a tím pádem žádné další výdaje.
3. Ekologický produkt - nesmíme opomenout také ekologické hledisko. Jsou to čistě přírodní výrobky z hlíny, které splňují všechny požadavky na ekologicky šetrnou výstavbu.

Lícové cihly

Cihly nebo pásky?
Lícové cihly vždy zdíme jako samostatně stojící zeď na předem připravený pevný betonový odizolovaný základ, případně na speciální zakládací nerezové kotvy. Výhodou lícových cihel na fasádě je, že společně s použitím izolace (většinou minerální vlny) a vzduchové mezery tvoří tzv. provětrávanou fasádu.

Provětrávaná fasáda řeší zateplení domu a zároveň zajišťuje trvalou cirkulaci vzduchu a zbavuje tak zdivo vlhkosti. Tento systém tak zajistí zdravé bydlení bez plísní. Jde o prověřený systém, který se již dlouhá léta používá v tradičních ,,cihlových státech" jako je Anglie, Belgie a Holandsko.

Oproti tomu obkladové pásky se jen jednoduše lepí přímo na obvodové zdivo nebo již stávající omítku či na zateplovací systém (polystyren, minerální vlna).

Lícové cihly

Stejně jako lícové cihly i pásky dělíme do dvou kategorií a to na ražené a klinkery. Cihlové pásky ražené jsou vyráběny řezáním z lícových cihel, jsou tedy od tradičních lícovek k nerozeznání. Dostupné jsou ve stejných barevných provedeních a povrchových úpravách. Výsledný dojem použití je téměř stejný.

Druhým typem jsou cihelné pásky klinker nebo jinak řečeno tažené obkladové pásky. Ty jsou vyráběny tažením hlíny z cihlářského lisu a následně „nakrájeny“ do požadovaného rozměru. Poznáte je podle hladké struktury či glazury, kterou mají na povrchu, podobně jako dříve velice populární gabřinec.

Kvalitní a pohledový materiál si zaslouží profesionální montáž

Lícové cihly mohou poskytnout dokonalý vzhled každé stavbě. Pokud chcete, aby vám fasáda dělala radost po celá desetiletí, je potřeba při její realizaci dbát na detaily, kvalitu provedené práce a samozřejmě na dodržování technologických postupů a standardů.

Každou chybu nebo nepřesnost při montáži budete mít denně na očích. Pro použití lícových cihel i obkladových pásků je nutné používat speciální lepidla a maltové směsi určené pro lícové zdivo.

Lícové cihly