„Po mnoha letech se nám s manželkou podařilo přestěhovat do rodinného domu. Splnili jsme si tak sen, konečně bydlíme „ve vlastním“, říká Karel, projektový manažer z Tábora. „Dům jsme rekonstruovali. No a během rekonstrukce jsme přemýšleli nad tím, jak si udělat hezké bydlení, které bude taky úsporné. Od zateplení a oken jsme se dostali ke dveřím. A ty byly docela problém“, říká a podívá se směrem k nim. „Dům měl původní dřevěné dveře, no nádhera, ale na údržbu něco neskutečného. Navíc, jak už to u starších dřevěných dveří bývá – netěsnily. A dělat kvůli tomu předsíň, abych snížil únik tepla, to mi moc nesedělo.“ Jak se tedy rozhodl vstupní dveře vyřešit? „Byl jsem smířený s tím, že pořídím dveře z PVC. Prostě „plasťáky“. Pak jsem ale zjistil, že dveře z PVC můžou dost dramaticky měnit barvu díky mrazu nebo přímému slunci, pokud nejsou vyrobeny z kvalitního materiálu. A to jsem nechtěl riskovat, tak jsem prostě začal hledat alternativu. A narazil jsem na hliníkové vchodové dveře.“
„Nevím proč, ale když jsem poprvé slyšel „hliníkové dveře“, zježily se mi chlupy na zátylku“, usmívá se. „Mám je spojené s průmyslovými objekty. Tam to chápu, jsou odolné proti poškození, což asi potřebujete, když vám jimi denně na krám projde třeba stovka lidí. Ale do domku? Nesmysl.“ Co ho přinutilo změnit názor? „Nechtěl jsem dávat peníze do něčeho, čeho budu později litovat. Tak jsem googlil a přišel na to, že možnosti hliníkových dveří už se za ta léta hodně rozšířili. Třeba manželka se bála hlavně toho, že budou v barvě hliníku a nebudou ladit s fasádou. Pak jsme zjistili, že existuje řada barevných variací a dveře s fasádou půjdou sladit. Já jsem hlavně rád, že dobře izolují a jsou nenáročné na údržbu.“

prumyslove hlinikove dvere

Proč hliníkové dveře?
Vchodové dveře vás přivítají každý den. A pokud chcete, aby to bylo opravdu milé přivítání, s hliníkovými dveřmi nešlápnete vedle. Jejich kvalita je prověřena dlouholetou praxí – ať už v rodinných domcích, nebo komerčních objektech. Hliník je jako materiál tuhý, pevný, současně ale velmi lehký. Díky tomu se dveře z něj vyrobené nedeformují, nekroutí, jsou odolné - a především také konstrukčně naprosto přesné. Můžete tedy zapomenout na známou „škvíru pode dveřmi“, kterou vám uniká teplo, potažmo peníze.

Výhody a nevýhody hliníkových dveří
Sepsali jsme pro vás hlavní výhody i nevýhody hliníkových dveří. Můžete se tak snadno rozhodnout, zdali do nich budete investovat.

Mezi hlavní výhody patří:
- nadstandartní bezpečnost – spolu s bezpečnostním zámkem vám hliníkové dveře zajistí ochranu jak vaší, tak vašeho majetku. A to v nesporně lepší kvalitě, než dveře z PVC nebo dřeva.
- vysoká odolnosthliník je jako kov přirozeně odolný. Dveře z něj vyrobené tudíž snesou i „tvrdší“ zacházení – jsou odolné proti mechanickému poškození, povětrnostním vlivům, prudkému mrazu i velkému horku.
- extrémně dlouhá životnost – tyhle dveře budete mít jednoduše na celý život. I s minimální údržbou vám vydrží až 50 let. - minimální údržba – v rámci běžné údržby stačí pouze otřít vlhkým hadříkem a promazat panty.
- stylový vzhled – hliníkové dveře nemusí nutně vypadat „hliníkově“. Na výběr máte z mnoha barevných možností, díky kterým vypadají dveře elegantně a hodí se jak do novostavby, tak do staršího rekonstruovaného domku.

Tip: Pro zvýšení zabezpečení domova se podívejte na možnosti EZS - Elektronický zabezpečovací systém. EZS chrání váš dům v době, kdy zůstane bez osobního dozoru a v případě potíží zavolá automaticky policii.

drevo-hlinikove dvere

A co nevýhody?
„Mouchy“ jsme hledali opravdu pečlivě, našli jsme ale jen jednu. Tou je rozhodně vyšší pořizovací cena, než u plastových dveří. Běžně se pohybují v rozpětí 15 000 - 100 000 Kč v závislosti na vašich specifikacích. Otázkou ale zůstává, jestli je to skutečně nevýhoda. Hliníkové dveře vám vydrží s trochou nadsázky „napořád“ a ještě s minimální údržbou, náklady na pořízení se vám tak svým způsobem zase vrátí. Záleží tedy spíše na vašem očekávání od vchodových dveří, které je potřeba si ujasnit.

Jak na nákup hliníkových dveří? Pokud už uvažujete o pořízení hliníkových dveří, určitě oceníte našeho nákupního rádce, kterého jsme pro vás dali dohromady. Takže, jak na to?

dvere panelove

1. Kolik do dveří chcete investovat?
Jak už jsme zmínili o něco dříve v textu, záleží na tom, zdali preferujete spíše cenu, nebo kvalitu. Pokud vás tlačí velmi omezený rozpočet, hliníkové dveře zřejmě nebudou tím pravým řešením pro vás.
2. Vyberte si ten správný typ
V současné době naleznete na trhu mnoho druhů. Mezi nejvíce vyhledávané modely patří například ty s tepelnou izolací nebo s protipožární ochranou, nabídka je ale mnohem členitější. Před výběrem typu si ideálně zodpovězte otázky: Co od dveří očekávám? Kde budou zasazeny? Kolik do nich chci maximálně investovat? Znám firmu, která mi zaručí bezproblémovou montáž i servis? Odpovědi vás navedou na správný typ dveří a usnadní komunikaci s prodejcem. Prodejce se nebojte zeptat na jakékoliv dotazy. Měl by Vám být schopen nabídnout odborné rady a pomoci s rozhodnutím.
3. Zjistěte si co nejvíce informací o správné údržbě
Stejně jako u všech výrobků, i u dveří platí to, že čím lépe se o ně budete starat, tím déle vám vydrží. Nezapomeňte je tedy pravidelně čistit, promazávat a ideálně i kontrolovat těsnění a dobrou funkčnost kování. Jak na to, si přečtěte v článku Údržba hliníkových oken a dveří.
4. Nekupujte dveře v „supermaketu“
Nákupem dveří jinde než ve specializovaném obchodu a jejich neodbornou montáží riskujete vaši bezpečnost. Vždy se ujistěte, jestli výrobek splňuje všechny potřebné certifikáty a že prodejce poskytuje záruční servis. U certifikátů si ovšem dejte pozor, každý výrobce může totiž poskytovat své vlastní certifikáty. Je třeba se výrobce zeptat, co konkrétně který certifikát prokazuje.

Zima je tu, ale vy teď už víte, jak ji nechat doslova za dveřmi. Pořiďte si vchodové dveře, které budou vkusné i funkční zároveň.