I na stavbě domu je možné najít mnoho cenného. Často je zde složený materiál, který je stále dražší, dále se zde nachází stavební stroje a nářadí, velkou hodnotu může mít například zapůjčené lešení. Budovaná stavba má také svoji hodnotu. Stavbu, materiál a stroje mohou poškodit vandalové, nebo je někdo zcizit, už protože se stavba nachází často na odlehlém místě, kde je ponechána bez kontroly. Značné škody mohou způsobit živly jako déšť, sníh, krupobití, nebo rozvodněný tok. Nepojištěná stavba je tak velkým nebezpečím a způsobem, jak můžete přijít o peníze. Navíc někteří začínají vybavovat a dokonce i bydlet ve stavbě, než se zcela dokončí, takže může přijít k úhoně i vybavení domu. Pokud stavíte dům na hypotéční úvěr, pak po vás vaše banka bude toto pojištění požadovat povinně.

Stačí číslo parcely

Kdy uzavřít pojištění stavby? Pojistit se můžete na samotném začátku stavby, když ještě nemáte číslo domu, které se běžně ve smlouvě uvádí. Postačí číslo parcely, stavba by ale měla být oplocená a prostor, kam odkládáte materiál a nástroje, by měl být uzamykatelný. Stavba se při pojištění naceňuje na hodnotu postavené nemovitosti. Poté, až budete sjednávat pojištění nemovitosti, se bude jeho cena odvíjet od již uzavřeného pojištění. Za pojištění stavby se platí méně než za pojištění běžné nemovitosti, sleva může činit až polovinu. Pokud u pojišťovny vytrváte i po kolaudaci stavby, pak vám tuto skutečnost většinou přičte k dobru. Výše pojištění stavby se odvíjí jednak od hodnoty stavby, dále od seznamu pojistných rizik, mezi které patří živly, vandalismus a krádeže.

Pojištění nemovitosti online

Pojištění nemovitosti lze dnes provést snadno online, díky kalkulačce pojištění nemovitosti. Do kalkulačky na Kalkulátor.cz stačí zadat několik údajů o pojišťované nemovitosti, jako je její velikost, typ vybavení apod. Během chvíle se zobrazí nabídka pojištění pro konkrétní nemovitost. Tyto nabídky jsou rozdělené do tří úrovní rozsahu poskytovaných limitů pojištění a asistečních služeb. Z těchto nabídek je možné si vybrat a spolu se specialistou uzavřít pojištění přesně na míru, které bude spolehlivě krýt veškerá rizika. A to není vše. Díky službě Hlídací vlk si lze nastavit upozornění na to, že se platnost smlouvy na pojištění chýlí ke konci. Díky tomu nezaspíte dobu, kdy je možné smlouvu vypovědět a získáte včas nabídku pojištění, na kterých je možné ušetřit. Zdarma a automaticky.