Není matrace jako matrace
Pokud jste až do této chvíle žili v přesvědčení, že existuje pouze jeden druh matrace, pak jste na omylu. A my vás rádi z tohoto mylného přesvědčení vyvedeme. Matrace totiž ani zdaleka není jen jedna.

Ve skutečnosti jich je hned několik druhů:
• pěnové
• taštičkové
• gelové
• latexové
• pružinové
• z líné pěny
• z HR pěny

vyber matrace

Každý typ matrace má svá pro a proti. Některá jsou ideální pro každodenní spaní, jiné jsou naopak vhodné pro příležitostné přespávání nebo jako lůžko do pokoje pro hosty.

Na co se při výběru matrace zaměřit?
Pokud se chcete dobře a kvalitně vyspat, pak byste měli výběru matrace věnovat dostatek pozornosti. V první řadě je potřeba vybrat typ. Následně byste měli vědět, jak velikou matraci vlastně hledáte. Za současný standard je považována matrace o rozměrech 90 cm x 200 cm u jednolůžka, 140 cm x 200 cm u dvojlůžka. Pak jsou tu i speciální rozměry, kdy si můžete pořídit například manželskou postel, která bude mít rozměr 180 cm x 200 cm, jednolůžko pak 100 x 200 cm.

matrace pro kazdeho

Neexistuje špatná matrace
Máte-li problémy se spánkem, nemůžete najít vhodnou polohu, špatně se vám usíná a ráno vstáváte podráždění, pak máte tendence vinit svou matraci. Mnoho lidí pak s oblibou říká, že je jejich matrace špatná. Pravda je ale taková, že neexistuje špatná matrace. Pokud špatně spíte a máte i jiné problémy, například bolesti zad, pak asi spíte na matraci, která vám nevyhovuje. A že nevyhovuje zrovna vám, ještě neznamená, že je špatná. Různé typy tvrdosti Pozor si dejte i na stupně tvrdosti u jednotlivých matrací. Správnou volbu ovlivňuje především vaše váha, která je šikovným vodítkem pro správné určení, jak tvrdou nebo naopak měkkou matraci potřebujete.

Rozlišujeme pět stupňů tvrdosti matrace:
1. stupeň je extrémně měkký a vhodný pro osoby s nižší hmotností
2. stupeň se pyšní vysokou elasticitou a je vhodný pro muže i ženy
3. stupeň představuje jakýsi standard
4. stupeň je vhodný pro osoby s vyšší hmotností
5. stupeň je nejtvrdší a vhodný pro osoby, které mají opravdu vysokou hmotnost

Přečtěte si také, proč byste měli mít v ložnici noční stolek.