Která barva je ta správná? Které barvy jsou letos v kurzu? Poradíme vám.      

Je bílá dobrá?
Mnoho rodičů o volbě barvy do dětského pokoje vůbec nepřemýšlí. Stěny dětského pokoje jednoduše ponechají bílé, stejně jako v případě ostatních místností. Výhoda bílých stěn spočívá v tom, že dokážou opticky zvětšit místnost, což je v případě malého pokojíčku žádoucí. Kromě toho celá místnost působí čistým a uklizeným dojmem. Ovšem pouze do té doby, než se na stěnách objeví první šmouhy. A právě v dětských pokojích se šmouhy a skvrny objevují poměrně často. Malí výtvarníci na stěnu nejednou otisknou svou opatlanou ručičku, nejlépe od čokolády, nebo na ni něco přimalují pastelkou či voskovkou výrazné barvy. Jak by také ne. Vždyť bílá stěna představuje pro malého umělce stejnou výzvu jako čisté plátno nebo papír.    
Pokud stěny pokoje vašeho dítěte zejí bělotou, nechte se svými tvořivými ratolestmi inspirovat a vylepšete bílé stěny veselými obrázky, malbou nebo samolepící dekorací
!  

Pastelky jsou trendy
Stejně jako vloni také letos patří pastelové barvy na stěnách mezi módní trendy. (Tento trend se pochopitelně netýká pouze dětských pokojů.) Druhá skupina rodičů se nejen proto ráda rozhodne pro světlé pastelové odstíny. Hlavní výhoda stěn v pastelových barvách spočívá v tom, že na nich nejsou případné nečistoty tolik vidět. Rodiče však často nemají příliš fantazie. Dívčí pokoj vymalují růžově a chlapecký modře, případně zvolí nějaký neutrální odstín, jako je například lososová nebo meruňková. Tím jejich malování obvykle končí. Měli bysme si však uvědomit, že dětský pokoj nezískal své jméno náhodou. Je určen dětem, a tak nejenže snese více dekorace než jiné místnosti, ale obrázky na stěnách jsou zde dokonce žádoucí. Alespoň do určitého věku. Takže, milí rodiče, přidejte okrovým stěnám dekor čmeláků a slunečnic, růžové zase potěšte motivem modrých zvonků a růží. Pokud si na malování netroufáte, v papírnictví vám určitě ochotně prodají samolepící proužky. Nebo, proč nevyužít internet?      


Buďte odvážní!
Pokoj vymalovaný v pastelových barvách působí stylově, když se stěnami vhodně sladíte barvu nábytku. S narůžovělými odstíny si bude dobře rozumět sytě růžový (v tom stejném, ale mnohem tmavším odstínu) nebo naopak světlounce šedivý nábytek. Pokud vám barvocit není cizí, můžete ještě trochu experimentovat, a to odlišnou barvou jednou ze stěn. Nabízí se dvě možnosti. Buď umírněnější tón v tónu, nebo metoda kontrastu.
Co máme konkrétně na mysli? Představte si pokojík, v němž jsou všechny čtyři stěny světle růžové. Neoživilo by místnost, kdyby jedna z nich byla temně růžová, stejně jako třeba nábytek? Tak to by byl tón v tónu.
Nyní přichází na řadu metoda kontrastu – například ponechte jednu stěnu bílou (nebo naopak neponechte jednu stěnu bílou).
A co udělat horní nebo dolní čtvrtinu stěn v odlišné barvě než zbývající plochu?


Zvířátka v roli designéra

Zajímavě vypadá také pokojík s motivem zebry nebo psí tlapky. Nebo byste raději kočičí tlapku? Kohoutí stopu?         
Trochu se odvažte a vneste mezi čtyři stěny dětského pokojíčku trochu fantazie!


Co se dětem líbí?
O volbě barevného odstínu se poraďte s vaším malým výtvarníkem. Že je váš poradce příliš malý a nedokáže vám prozradit, která barva se mu líbí? Nenechte se mýlit. Již nemluvňata mají své oblíbené barvy. Ke zjištění jejich preferencí můžete provést jednoduchý test. Dejte mu na výběr z několika stejných předmětů různé barvy. U batolat sledujte, která barva se jim nejvíce líbí. No a těch větších dětí se už můžete rovnou zeptat. Snad vám neřeknou, že mají nejraději černou! Tak ať vám jde malování pěkně od ruky!