Nekupovat v hypermarketech
Lákavé ceny, výhodné koupě a další nabídky hypermarketů způsobují, že celá řada domácností spí na nekvalitních matracích. Matrace by se měly kupovat ve specializovaných prodejnách nebo tzv. Studiích zdravého spaní. Zde je vždy k dispozici odborný personál, který poradí a doporučí vhodnou matraci.

Správná matrace musí splňovat následující:

• správně rozložit hmotnost těla
• kopírovat tvar těla
• poskytovat páteři oporu
• uvolňovat zádové svaly

Záleží na člověku

Říct, jaká matrace je ta nejlepší, je skoro nemožný úkol. Výběr matrace je zcela individuální. Matrace by měla poskytovat takovou míru komfortu, aby byl spánek co nekvalitnější, nepřerušovaný a matrace byla pohodlná. Proto je vždy velmi důležité matraci vyzkoušet, chvíli na ní poležet v poloze, ve které se nejčastěji spí.

Líná pěna
Nejnovějším a nejvíce oblíbeným materiálem se stala tzv. líná pěna. Viscoelastické polyuretanové matrace dokáží měnit svoji tvrdost podle teploty a tlaku těla uživatele. Jednoduše řečeno to znamená, že matrace při kontaktu s tělem měkne a ustupuje mu. Dochází tak k rovnoměrnému rozložení hmotnosti a přizpůsobení křivkám lidského těla.

Líná pěna také umožňuje pomalé vracení do své původní polohy a díky tomu omezuje protitlak a nedochází k narušení krevního oběhu. Skvěle také eliminuje vznik proleženin. Svalstvo je během spánku dokonale uvolněné a celý organismus se tak může zregenerovat.

Pružinové a taštičkové matrace

Pružinové i taštičkové matrace jsou tvořené pružinami, rozdíl se nachází v jejich provedení. Taštičkové matrace mají své jednotlivé pružiny zašité do tzv. taštiček. Díky tomu mohou jednotlivé pružiny reagovat individuálně na tlak těla a vhodně rozložit hmotnost těla.

Sice klasické pružinové matrace prošli viditelným vývojem a tlačení pružin do zad je již minulostí, přesto se nehodí na každodenní spaní. Jsou skvělé na chaty nebo chalupy, stejně jako molitanové matrace. Staré chaty nebo chalupy mívají většinou postele atypických rozměrů, není tak problém si nechat udělat molitanové matrace na míru.

Latexové matrace
Latexové matrace jsou vyráběné ze směsí syntetického a přírodního latexu – kaučuku. Obecně platí, že čím více je v matraci přírodního latexu, tím je kvalitnější, ale také dražší. Latex je prodyšný, pružný a přizpůsobivý.

Jejich obrovskou výhodou je jejich bodová elesticita. To znamená, že materiál se doformuje pouze v místech, kde je vyvíjena určitá síla. V ostatních místech je matrace bez deformace. Díky tomu se matrace skvěle přizpůsobí ležícímu tělu.

Správný rošt
Při výběru matrace je důležité vědět, jaké je doporučovaný rošt. Pokud se již rošt v posteli nachází, je nutné vybrat takový typ matrace, který roštu odpovídá. Je nutné, aby rošt odpovídal šířkou, délkou a výškou a požadovanému zatížení.

Vybírat je možné z těchto typů:
• pevná podložka
• pevný laťkový rošt
• lamelový rošt

Vše pro zákazníka
V současné době je možné vybírat z velmi široké nabídky matrací. Je možné vybírat podle materiálu, ale také tvrdosti, výšce či anatomickým vlastnostem. Zákazník si může nechat vyrobit matrace na míru z jakéhokoliv materiálu. Vyrábějí se tak matrace čtvercové, kulaté nebo atypických tvarů. Ovšem mezi klasické rozměry jednolůžek patří matrace 200x90.