Vinylová podlaha v moderní podobě
Vytvořit stejnorodou podlahu v celém bytě bez jakýchkoliv rušivých dělících prvků, jako jsou přechodové lišty a prahy, vám umožní PVC, neboli vinylová podlaha. Ta se díky své odolnosti proti vlhku a rozměrové stálosti hodí i do vlhkých prostor, jako je koupelna a toaleta a tam, kde se často vytírá – do předsíně nebo kuchyně. Svým vzhledem ale neurazí ani v obývacím pokoji, ložnici nebo dětském pokoji.

Díky moderním metodám tisku můžete mít v celém bytě dokonalou iluzi dřevěné podlahy. Oproti minulosti se zdokonalila výroba, aby co nejméně zatěžovala životní prostředí – některé PVC podlahy jsou až z 95 % z recyklovaných materiálů. Nové materiály se vyrábí bez použití těžkých kovů a mnozí výrobci nahradili ftaláty zdravotně nezávadnými změkčovadly.

Nalepit, nebo zacvaknout?
Na rovný povrch (klidně i na laminátovou podlahu, která se vám nelíbí) jde vinylovou podlahu jednoduše nalepit. Buď jsou podlahové dílce samolepící, nebo použijete speciální lepidlo. Díky krátké době schnutí jde podlahu používat už po třech hodinách.

Zámkový mechanismus se hodí tam, kde je stávající povrch nerovný. Princip pokládky je obdobný jako u plovoucí laminátové podlahy, jednotlivé díly se do sebe jednoduše zacvaknou. Nevýhodou tohoto řešení je však nižší izolace proti hluku, proto se zejména do dětských pokojů doporučuje použít pod podlahu ještě akustickou podložku.

Podlaha doladi interier

Laminát k nerozeznání od dřeva
Jestli jste milovníci přírodních materiálů, avšak nemáte rozpočet na dřevěnou podlahu, je pro vás laminátová podlaha to pravé. Bývá od dřevěné takřka k nerozeznání, a to nejen na pohled, ale i na omak. Například podlahy belgické značky Balterio jsou označeny symbolem True to nature touch, který upozorňuje na unikátní kresbu dřeva zajištěnou nepravidelnou strukturou dřevních vláken.

Laminátová podlaha se od vinylové liší především ve výrobním procesu: je téměř celá z přírodních materiálů. Hlavní část se vyrábí z odolných HDF desek, které vznikají lisováním dřevěné vláknité hmoty s přídavkem organických lepidel.

Nevýhodou laminátové podlahy je ale oproti vinylové její menší odolnost proti mechanickému poškození. Například v kuchyňském koutu se podlaha snadno uštípne třeba po pádu těžkého hrnce. Stejně tak na ní zanechávají stopy domácí mazlíčci nebo kolečkový nábytek.

Vinylová i laminátová podlaha jsou ideálním řešením pro všechny, kdo nemohou nebo nechtějí utratit za podlahu moc peněz, ale zároveň nechtějí slevit ze svých estetických požadavků. Než mít dřevěnou podlahu v nedostatečné kvalitě, je lepší mít za stejné nebo dokonce menší peníze zdařilou a kvalitní imitaci se všemi jejími dobrými užitnými vlastnostmi.