Nejen očista
Podle tradiční čínské filosofie feng shui není koupelnový život spjat pouze s očistou těla, ale také s příjemnou relaxací, nebo dokonce meditací. Tuto skutečnost pochopitelně odráží způsob uspořádání a vybavení koupelnového interiéru. Samotné zařizování v duchu této filosofie nepředstavuje nic složitého. Základem všeho je světlá, prostorná místnost, kde je důraz kladen především na funkčnost a jednoduchost. Obecně platí, že čím méně dekorativních a ostatních doplňků, tím lépe, neboť tělo a mysl se nejlépe uvolní právě v čistém a střídmém prostředí. Tam, kde je příliš předmětů, byť jsou ukryty v uzavíratelném nábytku, nemůže svobodně proudit energie (označovaná jako čchi). Z tohoto důvodu je preferován otevřený koupelnový nábytek před uzavřeným. 

Důležité je rovněž správná poloha koupelny v bytě či domě. Jestliže máte možnost, ji ovlivnit, snažte se vyhnout umístění v blízkosti hlavních dveří.

Světlo a prostor 
Při zařizování koupelny jsme vždy limitováni jejími rozměry. Inspirativní fotografie v časopisech o bydlení a moderním designu nám sice obvykle nabízejí pohled do prostorově velkorysých koupelen, které si může dovolit vskutku málokdo, tím se ale rozhodně nenechte odradit. Feng shui koupelny by ani příliš velké být neměly! Ve velkých koupelnách se totiž vytrácí pocit intimity. Člověk si zde může připadat jaksi nechráněný, což není dobré. Na druhou stranu, ani opačný extrém není žádoucí.

Pokud koupelna nepatří zrovna mezi velké místnosti, lze ji zvětšit alespoň opticky, nejlépe použitím světlejších barevných odstínů na obkladech a sanitě. Nábytek může klidně zůstat tmavý. (Mimochodem spojení světlých obkladů a tmavého nábytku je momentálně velmi trendy.) Efektu zvětšení a prosvětlení dosáhnete použitím koupelnových zrcadel. Ta nemusí být nutně kulatá, třebaže feng shui upřednostňuje spíše zaoblenější tvary. Kombinace kulatých zrcadel a zaoblených umyvadel a vany pomáhá navodit velmi příjemnou atmosféru. 

Voda
Voda je klíčovým prvkem celé filosofie. Kupříkladu kulaté či oválné tvary umyvadel mají symbolizovat zahradní jezírka, která jsou ve feng shui oblíbeným prvkem zahradní architektury. Někdy se však můžete setkat s menším jezírkem či fontánkou i uvnitř koupelny jako se zajímavým způsobem dekorace. 
Pokud jde o barvy, k vodě má nejblíže světle modrá, a proto ji zde často najdete, například v podobě textilních doplňků, jako jsou žínky a ručníky.

Harmonie a soulad
Při realizaci čínského koupelnového snu se vyplatí sázet na jednotné koupelnové sady, počínaje nábytkem a sanitou, přes zrcadlové sestavy, a dekorací konče. Tak totiž snáze dosáhnete harmonického souladu všech použitých prvků. K osvěžení koupelny můžete kromě chladnějších pastelových odstínů použít zelené rostliny. Na suché vázy v koupelně však raději zapomeňte. Ty se do pravé feng shui koupelny vůbec nehodí. Jsou zdrojem negativní energie. Nehledě na to, že ve vlhkém prostředí mohou začít plesnivět. 
Zaujal Vás náš článeček o feng shui koupelně natolik, že jste se rozhodli zařídit v tomto duchu také svou vlastní? Pokud budete při jejím zařizování respektovat základní pravidla, Vaše koupelna se jistě stane místem, kde se již při vstupu uvolníte, a odkud budete čerpat potřebnou pozitivní energii!

Foto: Samphoto