Předsíní do síně

Tvrzení, že dříve žila celá rodina v jedné místnosti, tedy ve světnici, do které se vcházelo předsíní, vzbuzuje nedůvěru provázenou lehkým nevěřícným pousmáním, především u té nejmladší generace. Jak by také ne. Dnes jsme ve srovnání s dobami pro někoho dávno, pro jiného nedávno, minulými, zvyklí na spoustu prostoru! Předsíň, která původně měla především izolační a ochrannou funkci, a která se za následné éry panelákového bydlení scvrkla do úzké temné chodičky, mučírny jedinců trpících klaustrofobií, kde si sotva oblečete kabát, aniž byste si přitom neodřeli lokty, nabývá na důležitosti, a tedy i na velikosti. V prostorově velkorysejších interiérech se dokonce proměnila v prostornou halu, jejíž přednosti oceníte především v případě bohatého rodinného a společenského života vašeho domova.

 

Tvář bytu

V moderní době prostorové, kdy předsíň získává na své důležitosti, a tedy i na velikosti, a je vlastně jakousi tváří obytného prostoru (podobně jako je v interiérové anatomii kuchyně jeho srdcem) do něhož vcházíme, samozřejmě záleží také na designu.

Aby tvář obytného prostoru působila příjemně, a pozvala vás, jak se tak říká, dál, měla by mít svůj styl. Pokud nemáte ani kousek duše bytového architekta, nemusí vás to trápit, domy bytové kultury v sobě již dávno zahrnují sekci vyhrazenou přímo předsíním. V oddělení určených předsíním nenajdete pouze to základní, jako je botník a šatní skříň, ale i celou řadu dalšího nábytku a doplňků. V případě, že hledáte pouze inspiraci pro hezkou tvář svého domova, nemusíte nikam chodit, snad jen k počítači, abyste prolistovali nabídky on-line magazínů. Najdete zde originální dekoraci, jako jsou například květinové vázy, které lze upevnit přímo na stěnu, jak vidíte na obrázku!

 

Vsaďte na optimistické barvy!

Zdravá a veselá mysl, půl zdraví. To platí pro vás. Co se vašich hostů týče, zde zase platí, že by se neměli bát, vejít k vám domů. (Pokud to ovšem není vaším záměrem.) Vaše předsíň by měla člověka u vchodu příjemně oslovit, uvítat a pozvat ho dál. Tento dojem vám pomohou navodit světlé optimistické barvy. Kombinace bílého podkladu a doplňků laděných v pastelových odstínech, jak vidíte na obrázku, působí velmi svěže, čistě a optimisticky. Naproti tomu potemnělá chodbička, kde je většina předmětů černá či tmavohnědá tímto dojmem nepůsobí. Pokud jsou však tyto temné decentní odstíny vašimi favority, pamatujte alespoň na větší zrcadlo, které vám pomůže, zbavit předsíň nádechu neutěšitelné temnoty a pesimismu.


Sklad i komunikační tepna

Luxus obývání velké předsíně, kterou nemusíte nutně spojit s promyšleným řešením úložných prostor, si může dovolit vskutku málokdo. Tohoto domnělého nadstandardu se však můžete s klidným svědomím vzdát. Stylová šatní skříň, zejména pokud ji sladíte s ostatními kusy nábytku, dodá vaší předsíni nejen na funkčnosti, ale i na estetičnosti.

Na druhou stranu to se skladovacími prostory zase nepřehánějte, protože předsíň, posléze chodba je velmi důležitou komunikační tepnou v rámci vaší bytové infrastruktury!


Předkrm nebo překvapení?

Přejete si vaši předsíň sladit s celkovým interiérem vašeho domova, aby byla jakýmsi předkrmem před hlavním chodem představovaným obvykle kuchyní a obývacím pokojem, nebo bude od něho odlišná? Sladit předsíň s celkovým domácím interiérem se nabízí jako celkem logické a obvyklé řešení. Ale proč to mít jako všichni? Pokud toužíte po originálnějším řešení, vsaďte na efekt překvapení. Co byste řekli předsíni pojaté v duchu zahradního domku, kterou následně projdete do velmi moderních a navíc luxusních prostor? Nebo že byste vešli skrze ultra moderní halu do útulného srdce domova pojatého v rustikálním duchu?

 

Foto1: Vsaďte na optimistické barvy! 
Foto2: Předsíň i jako pracovní zázemí pro dům i zahradu. 
Foto3: S touto dekorací bude vaše předsíň připomínat rozkvetlou louku.

Foto: www.car-moebel.de