Dřevo má konkurenci

Krb k zimě jednoduše patří. Jen málokdo nemá v zimě rád praskání dřeva a popíjení horkých nápojů na zahřátí. Ne každý však rád uklízí všechen ten nepořádek kolem krbu a stará se o dostatek kvalitního dřeva. V oblastech, zejména ve větších městech, může být se zásobováním dřevem trošku problém. Mnoho obyvatel větších měst často složitě přiváží dřevo ze svých nebo cizích vzdálených chalup, nebo tito lidé kupují polena na čerpacích stanicích, což není právě levná záležitost, a jako by se tento způsob obstarávání dřeva ke krbu ani nehodil. Jinými slovy, venkované se představou toho, že si někdo koupí za sto korun pět polen, aby si zatopil v domácím krbu, velmi dobře baví.

Když člověk žije na okraji města, kde vlastní vilku se zahradou, může dovezené dřevo v pohodě uskladnit i naštípat. Pokud ovšem nemá nic proti manuální práci tohoto druhu.

Kdo žije v domě, složeném z více bytových jednotek, pro toho je případná manipulace se dřevem ještě obtížnější.

My máme ale dobrou zprávu pro všechny neštípače, i pro ty, kdo nechtějí kupovat polena na čerpacích stanicích nebo jinak řešit dřevěnou problematiku. Dřevo má novou konkurenci! Jakou? Koho, co? Ekologická obnovitelná paliva.


Obnovitelná paliva

Toto řešení se týká vestavných krbů s technologií ohně bez kouře. Jinak řečeno, jedná se o krby bez komína. Hlavní výhoda těchto krbů spočívá v tom, že si je můžete pořídit také do obytných prostor, kde se původně se stavbou krbu vůbec nepočítalo. Není tedy zapotřebí, provádět složité stavební úpravy, tento jednoduchý typ krbu si můžete klidně nainstalovat i do obývacího pokoje v paneláku. Jejich montáž je velmi jednoduchá. Totéž lze bez nadsázky říci také o jejich údržbě. Nemusíte v nich totiž topit dřevem, které je nutně spojeno s úklidem popela a dalšího odpadu, ale máte k dispozici také jiné možnosti. Jednu z možností představují obnovitelná paliva na bázi bioethanolu. Jedná se o přírodní produkty s velmi vysokou tepelnou účinností. Uvádí se, že tento tekutý druh paliva je až o 40% účinnější, než jakou má spalování dřeva v klasickém krbu. Jeho spalováním se uvolňuje pouze CO2 a vodní pára, což jsou látky, které živočichové běžně vylučují při dýchání. Kromě těchto ekologických aspektů, jako je šetrnost vůči životnímu prostředí, však oceníte fakt, že po vyhoření paliva v krbu nenajdete ani stopu po něčem, co byste museli uklízet. Do prostoru na dně krbu jednoduše nalijete palivo, obchodní název paliva, které se prodává v Evropě, je Fanola, a zapálíte plynové hořáky. Litr paliva vydrží hořet kolem 4 hodin, v závislosti na intenzitě plamene, kterou můžete během hoření upravit. Při tomto pohodlném spalování však dejte pozor na důležitá upozornění výrobce, především na to, že během hoření nesmíte do krbu v žádném případě dolévat palivo!!!

 

Vůně domova

Když zapálíte oheň v tomto lihovém krbu, možná vás poněkud překvapí jeho barva. Ta je zpočátku spíše modrá, brzy však začne oranžovět. Náročnějším bude možná chybět zvuk praskání dřeva. Tento nedostatek můžete odstranit poslechem příjemné hudby, v krajním případě vlastní nahrávkou praskotu dřeva na CD. Pohled na krásný moderní design tohoto krbu, společně s faktem, že po dohoření nebudete muset uklízet, vám to však jistě vynahradí. Příslušenstvím jsou také aroma lampy, které lze postavit přímo do krbu, čímž je vůně vonných olejíčků ještě intenzivnější. Jakými vůněmi si můžete provonět váš domov? Nabízí se osvěžující citrusové plody, osvěžující eukalyptus, levandule a rozmarýn, mezi oblíbené patří zimní směsi se skořicí nebo růže. Tak ať vám ta dlouhá zima ve voňavém teplíčku pěkně uteče!

 

Foto1:

Vestavný krb.

Foto2:

Krb bez komínu.


Foto: www.krby-planika.cz, www.itendence.cz