V myčce nelze umývat některé kousky nádobí a tak je pořád nutné mít po ruce hezký a kvalitní dřez.


V naprosté většině se dřez nechává zapustit do linky, takže nejsou vidět stěny. I když existují vyjímky, kdy například zdobené dřezy z bílé keramiky nebo umělých hmot bývají umístěny v lince tak, že je z dřezu vidět celá jeho přední část. V podstatě jsou tyto typy dost podobné těm starším vysouvacím či samostatně umístěným dřezům. Díky použití materiálu, jako je keramika nebo třeba kámen, působí velmi moderně a luxusně.


Téměř ve všech našich domácnostech je dřez umístěn v kuchyňské lince. Bohužel ještě není moc časté linku umístit tak, aby byl dřez poblíž kuchyňského okna, jak známe spíše ze zahraničí. Okno je praktické nejen pro pohled ven při rutinní a ne příliš záživné každodenní práci, ale také je výhodou například pro pěstování bylinek, které tak máme při ruce, kdykoliv je potřebujeme.


Materiálů, z nichž jsou dřezy vyráběny je opravdu mnoho, stejně jako jejich velikost, tvar a vzhled. Vybrat si můžete velmi moderní a designové výstřelky, klasický dřez nebo dřez podobající se starodávnému kousku pořízenému ve starožitnictví.


Při nákupu dřezu je důležité mít nějakou představu o jeho vzhledu a znát přesné rozměry prostoru, kam jej chceme umístit.

Potom stačí si obejít několik specializovaných obchodů a pořídit si právě ten, který vám do linky a prostředí kuchyně zapadne. Rozhodně nebudete litovat, pokud se rozhodnete zajít do kuchyňského studia, kde vám jistě poradí ten nevhodnější typ nejen z estetického hlediska, ale také z pohledu praktičnosti.

Materiál je potřeba přizpůsobit tomu, jakého rázu je celá kuchyň. Do moderního stylu jistě nezapadne starodávný typ a naopak.

Velmi nadčasový je nerez, kterým téměř nikdy nemůžete nic pokazit. Hitem poslední doby jsou velmi luxusní dřezy z umělého kamene, který se dobře zpracovává a tak díky jeho použití můžete vytvořit i velmi netradiční tvar.


Při pořizování dřezu si určitě projděte více obchodů nebo kuchyňských studií. Tam najdete potřebnou inspiraci a také rady, jaký dřez vůbec pořídit a jak jej upevnit.


A ještě jedna rada na závěr...pokud nejste domácí kutil, nechte instalaci dřezu na odbornících. Ono nejde jen o upevnění, ale také o napojení odpadu a utěsnění. Kdo by stál o to, aby mu při používání dřezu voda kapala z odpadové hadice nebo aby mu tekla kolem dřezu samotného.


Foto: Franke