Na následujících řádcích Vám prozradíme, co všechno trávník v našich podmínkách potřebuje, aby dobře vypadal.

Krůček k Anglii

Sotva skončí zima, je na čase, pustit se do jarní údržby trávníku. Hodně záleží na tom, jaké bylo v zimě počasí. Trávník se obvykle dostane snáze do kondice po bílé zimě, kdy ležel přikrytý souvislou vrstvou sněhu. Naproti tomu holomrazy jej silně poškozují, zejména vysušením. Mnoho majitelů českých zahrad obdivuje proslulé anglické trávníky, známé svým dokonalým střihem a svěží zelení, a snaží se je v našich podmínkách napodobit. Vzhledem k rozdílným klimatickým podmínkám nemůžeme vlastnostem pravých anglických trávníků konkurovat. Pokud však budeme našemu trávníku věnovat pravidelnou péči, kterou si zaslouží, výsledky se brzy dostaví a my se zelenému anglickému snu alespoň na krok přiblížíme.


Vertikutace

Jakmile poleví mrazy a zmizí poslední sníh, dáme se s chutí do díla. Nejprve je třeba, pečlivě vyhrabat suchou všechnu trávu a zbytky spadaného listí, aby trávník mohl dýchat. Poté by mělo následovat provzdušnění pomocí speciálního vertikutátoru. Vertikutátor trávníku je přístroj, který se na první pohled podobá sekačce na trávu, jeho funkce je však odlišná – má trávník vyčistit. Nože vertikutátoru se zařezávají do půdy pod trávníkem, aby ji vyčistily od posekané trávy a dalších nečistot. Živiny a voda se pak dostávají snadněji do půdy. Vertikutaci provádíme ve dvou směrech, a to do tzv. šachovnicové sítě.

 

Výsev a hnojení

Po zimě také nezřídka najdeme v trávníku lysiny. Vhodná doba pro výsev travního semene a doplnění trávníku je od poloviny dubna do konce května. V tu dobu již obvykle nemrzne, na druhou stranu trávník není sužován velkými vedry. Na místa, kam jsme vyseli travní semeno, několik týdnů nešlapeme. Naši snahu mohou trochu překazit ptáci, kteří semeno z trávníku vyzobávají. Kromě toho vytahují z trávníku žížaly, které kypří půdu a podstatným způsobem tak přispívají k přírodnímu provzdušňování.

Nakonec není na škodu, přihnojit trávník trávníkovými hnojivy. Před přihnojováním je dobré, věnovat pozornost správnému dávkování, což je uvedené na zadní straně obalu.


Sekání, základ trávníku

Sekání věnujeme samostatnou kapitolu. Hlavní sekací zásada zní: Sekejte častěji kratší trávník! Nic se však nemá přehánět! Jaká že je tedy optimální délka seče? Správná odpověď se pohybuje v intervalu od čtyř do pěti centimetrů. Času, který věnujete sekání trávníku, nemusíte v žádném případě litovat. Nejenže si při tomto druhu práce vyčistíte hlavu, to platí zejména pro ty, kdo nepracují manuálně, ale mají sedavé zaměstnání, ale je tu ještě jedna výhoda, která udělá radost zejména ženám. Sekání trávy má kromě pozitivního vlivu na vzhled trávníku příznivé účinky také na formování postavy. Kdo totiž pravidelně seká trávu, má krásně pevná stehna.


Ach, ty plevele!

Co dokáže majitele zahrad hodně potrápit, to jsou plevele, především lodyhy pýru, smetanky lékařské a sedmikrásky. Jejich vytrhávání je velmi pracné a obvykle při něm nedosáhneme valných výsledků. Použití selektivního herbicidu je v tomto případě mnohem efektivnější. Nezvaným hostům nejlépe zaškodíte v období od konce dubna do konce května, kdy plocha jejich listů je velmi velká, rostliny však ještě nejsou hluboce zakořeněné. Náš tip: Sledujte předpověď počasí a před deštěm pěkně potřete lístky těchto plevelů. Za několik dní budete mile překvapeni tím, co se s nezvanými hosty stane.


Pitný režim

Stejně jako lidé, musí také trávníky dodržovat pitný režim. Závlaha je nutná především v horkých letních měsících, ale pokud přijde teplý a suchý duben, jako byl ten letošní, nesmíte Váš trávníček trápit žízní ani na jaře! Pokud jste majiteli větší zahrady, na hadici s kropítkem raději zapomeňte a místo toho investujte do automatického závlahového systému. Vaše investiční náklady se Vám vrátí poměrně brzy, a to ve formě úspor času i vody. Přejeme Vám hodně úspěchu v boji s nepřáteli trávníků a ať se Vám travička pěkně zelená!


Foto: Samphoto