Když se zmíní „plovoucí podlaha“, většina z nás si pravděpodobně představí jednu z oblíbených podlahových krytin pro interiérové prostory bydlení. Pod tímto pojmem se na druhou stranu skrývá i základ zvukové a tepelné pohody daný kvalitní izolací. Plovoucí podlaha v tomto slova smyslu znamená podlahu oddělenou od obvodových stěn dilatačním páskem a ležící na kročejové izolaci. Vhodným izolačním materiálem je kamenná vlna ROCKWOOL. Proč? Odpověď přinesou následující řádky.

Požadavky na zateplení podlah
Základním kritériem pro výběr izolačního materiálu do konstrukce podlahy je skutečnost, kde se samotná podlaha nachází.V interiéru bude kladen větší důraz právě na zvukově izolační vlastnosti, u podlah například nad sklepními prostory se stane prvořadým hledisko minimalizace tepelných ztrát. Ideálním řešením je izolace, která je schopna jak tlumit hluk, tak zajistit dostatečnou tepelnou ochranu. 

Akustické izolace ROCKWOOL jsou vyráběny s vysokou objemovou hmotností z vláken kamenné vlny. Právě kamenná vlna díky svým jedinečným vlastnostem dokáže pohltit široké spektrum zvukových frekvencí, snížit odraz zvuku a přeměnit jeho energii na teplo. Splňuje tak nejpřísnější požadavky norem a nabízí komplexní řešení.

Vhodnou volbou zvukové izolace pro konstrukci „plovoucí“ podlahy zabráníme přenosu hluku do okolních místností a zlepšíme kročejovou neprůzvučnost - schopnost konstrukce tlumit hluk způsobený chůzí nebo nárazem předmětu, apod.

Lehké plovoucí podlahy
Plovoucí podlahu lze realizovat dvojím způsobem. Pro většinu rodinných domů i bytových jednotek lze doporučit lehkou plovoucí podlahu. Řešením pro tento typ podlah je systém AKUFLOOR ze sortimentu izolací ROCKWOOL. Zvukově izolační vrstvu systému tvoří izolace Steprock HD, která se pokládá přímo na stropní konstrukci. 

         

Následuje roznášecí vrstva tvořená z velkoformátových desek spojovaných obvykle na pero a drážku. Tyto roznášecí desky se doporučuje aplikovat ve dvou vrstvách a proložit je navíc PE fólií, která zabrání případnému vrzání. Roznášecí vrstvu oddělíme od obvodových stěn dilatačním páskem Steprock. Na takto připravenou konstrukci pak už jen postačuje vybrat podlahovou krytinu dle našich představ – koberec, parkety, keramickou dlažbu, lamino, apod.

Těžké plovoucí podlahy
Rozdíl mezi lehkou a těžkou plovoucí podlahou spočívá v materiálu pro roznášecí vrstvu. Zatímco při lehké plovoucí podlaze se na izolační vrstvu aplikují OSB desky, u těžké se jedná o armovaný cementový potěr. Doporučenou zvukovou izolací je v tomto případě deska Steprock ND ze sortimentu ROCKWOOL.

             

Hluk neprospívá nikomu. Snižuje naši schopnost soustředit se na práci, zhoršuje kvalitu odpočinku a při dlouhodobějším působení může vést i k závažným zdravotním problémům. Volba izolací z kamenné vlny ROCKWOOL je zárukou dobré investice do zdravého a ekologického bydlení.

Více informací o izolacích vhodných pro zateplení podlah se dozvíte na stránkách www.rockwool.cz.

www.rockwool.cz