Hladká sympatická tvář
Že si lité podlahy spojujete výhradně s velkými průmyslovými objekty, anebo zařízeními, kde se pohybuje velké množství lidí? Šlapete po této podlaze v práci, nebo si vzpomínáte, že jste po ní jako malí běhali po chodbách základní školy? Dovolte, abychom Vás upozornili, že praktické lité (neboli sádrové či anhydritové) podlahy už nějakou dobu dobývají také svět domácích interiérů. Ano, hladký šedivý povrch moderním minimalistickým domům sluší. Ale nejen jim. Nemusí totiž zůstat jen u strohé šedi. Směsi určené k lití podlah lze totiž tónovat do nejrůznějších odstínů. Kromě hladké sympatické tváře těchto podlah v různých barevných provedeních oceníte především praktické vlastnosti, jako je například snadná a rychlá práce. Pojďme si o těchto vlastnostech prozradit trochu více. 

Co je dobré vědět
Vynikajících užitných vlastností litých podlah lze využít také v případě, kdy se pro ně nerozhodnete jako pro finální povrch, jak bylo uvedeno výše, ale i když je zvolíte jako podkladovou plochu pod jiné podlahové krytiny. Tedy pod dlažbu, linoleum, koberec, plovoucí podlahu a mnoho dalších. 

Základem lité podlahy je směs, která se skládá z anhydritu, vody a písku. Tato směs velmi rychle tuhne, že po ní můžete bez obav chodit již po 24 hodinách. (Plné zatížení je možné zhruba až po 5 dnech.) Podlahové směsi se aplikují v tekutém stavu, a tudíž při jejich realizaci nevzniká nepříjemné prašné prostředí. Mezi hlavní přednosti litých podlah tedy patří relativně příjemná práce, která není příliš fyzicky náročná. Odpadá zde nutnost náročného stěrkování, tak jako je tomu v případě betonových podlah. 

Co jistě dále oceníte, to je možnost pokládky bez dilatačních spár, stejně jako fakt, že se na hladkém povrchu nedělají žádné trhliny. Litý povrch je navíc odolný vůči možným deformacím.

Lité podlahy lze doporučit zejména pro domy s podlahovým vytápěním, neboť aplikovaná tekutá směs dokonale obteče veškerý prostor kolem topného vedení. Výsledkem pak není pouze kompaktní vzhled, ale také omezení úniku tepla. Nehledě na to, že tenkovrstvá anhydritová podlaha má nižší odpor prostupu tepla, což ve svém důsledku znamená další úsporu energie.

Foto: Samphoto