Obruste hlodající zub času! 
Auto, zubní kartáček, klávesnice, kuchyně, zkrátka vše, co denně poctivě používáme, za nějakou dobu změní svou tvář. Kartáček či klávesnici v pohodě vyměníme. Pokud jde o ty větší věci, ne vždy si můžeme dovolit jejich rychlou výměnu. Naštěstí kompletní výměna mnohdy ani není nutná. To platí také v případě kuchyně. Neúprosný zub času, který zde necitlivě zahlodal, však můžete celkem snadno obrousit. Na následujících řádcích se dočtete, jak to efektivně provést.

Pracovní plocha
Každý odborník i laik Vám potvrdí, že oblast pracovní plochy, především v okolí dřezu (a u méně zkušených majitelů kuchyní také varné centrum) dostane v průběhu užívání pořádně zabrat. Začněme tedy právě odsud. Mezi pracovní deskou a zadní stěnou kuchyně, která většinou bývá zkrášlena obkladem, najdeme asi 1,5 m dlouhý lem (ve větší kuchyni i delší). Účelem tohoto lemování je zabránit tomu, aby se voda dostala do úzkého meziprostoru, a hrozilo tak poničení kuchyňského nábytku. Stejně tak by sem mohly padat části surovin, či drobné předměty používané při vaření. Když tento lem začne plesnivět a hyzdit naši kuchyni, je na čase, jej vyměnit. Jeho výměna naštěstí není ani příliš pracná, ani časově, natož finančně náročná. Krok číslo jedna: vyměňte tento lem.

Obklady a doplňky
Pokud tak často nečiníte, vydrhněte také obklad za linkou. Uvidíte, jak prokoukne. V takto čisté a upravené pracovní ploše se nyní bude dobře vyjímat nějaký stylový a zároveň praktický doplněk, jako je například závěsná tyč s nerezovými košíky k uložení kuchyňských potřeb, nebo drátěný program v podobě velké mřížky, která je momentálně v kurzu. Pořídit si můžete i nový odpadkový koš v zajímavém designu. Malé detaily mají tu vlastnost, že dokážou efektivně zdůraznit každou proměnu. 

Skříňky a úchyty 
Pokud jsou dvířka vestavěných skříněk zašlá a oprýskaná, můžete je vyměnit, nebo je nově natřít, nejlépe v nějakém módním odstínu. Nábytku z dřevěného masivu dopřejte poctivou vrstvu bezbarvého laku. Zajímavého omlazovacího efektu dosáhnete také výměnou úchytů. Pokud je Vaše kuchyně vybavena skříňkami s množstvím zásuvek a dvířek, nemusí to být zrovna levná záležitost, s interiérem však dokáže divy. Zejména když tyto úchyty designově sladíte se vzhledem spotřebičů, či doplňků, které jste si v průběhu let pořídili. 

Oživte si jídelní koutek!
Oživit starý jídelní koutek je velmi snadné. Často k tomu postačí nové polstrování židlí, sada textilních doplňků, nebo rovnou kombinace obojího. Tento typ doplňků lze pořídit v mnoha stylech a cenových relacích. Jejich pořizování navíc představuje pro většinu majitelů (ale hlavně majitelek) kuchyní příjemnou zábavu.


Tip: Kuchyni sluší, když textilní doplňky v obou částech kuchyně (v její pracovní i jídelní části) spolu pěkně ladí. Chňapky, utěrky, ubrus s prostíráním a sedáky interiér Vaší kuchyně přirozeně sjednotí.
 

Vyhoďte zbytečnosti!
Na závěr se zastavíme u tzv. hluchých koutů, v nichž se zbytečně hromadí nevzhledné kupy předmětů, které kdysi sloužily jako dekorace. Postupně se z nich však staly pouze chytači prachu a zloději prostoru. Bez milosti vyhoďte všechny ty zašlé dečky, uprášené hrnečky, vázičky a suvenýry z cest. Nahraďte je raději zelenými rostlinami, nebo jednoduchou dekorací, která nezabere příliš místa. Uvidíte, že se bude lépe dýchat Vám i Vaší omlazené kuchyni. 


Foto: Samphoto