Nejsme sněhuláci

S bílou nikdy neuděláte krok vedle. Volte raději světlejší barevné odstíny. Ty tmavé se vám brzy okoukají, mohou působit až depresivně, a ještě ke všemu opticky zmenšují prostor. Podobných varování a doporučení najdete v časopisech a internetových magazínech o bydlení mraky. Člověk aby se tmavých barev bál. Jenže tento strach je zbytečný. Je sice pravda, že s tmavými odstíny je nutno zacházet opatrně, to ovšem neznamená, že bychom se jim měli vyhýbat. Nejsme přeci sněhuláci, abychom se upjali jen na bílou a její mixy.


Jděte třeba do fialové

Na bílých, smetanových, béžových, nebo nažloutlých stěnách není nic zajímavého. Pokud se nechcete doma mezi svými čtyřmi stěnami nudit, pořádně se odvažte a jděte třeba do temně fialové. Všechny stěny ve vaší oblíbené místnosti nemusí být v barvě čokoládové kravičky z horské louky, které její zaměstnavatel dává jako bonus masáže, jak jste to viděli v reklamě. K tomu, aby se váš interiér stal zajímavým, postačí jedna nebo dvě takto barevné stěny. Vaše pracovna, ložnice, obývací pokoj nebo kuchyně dostane díky netradiční fialové barvě zcela novou dimenzi.

 

Psychologie barev

Než se ovšem rozhodnete pro nějakou netradiční barvu stěn, měli byste vědět něco o psychologii barev. Co se fialové týče, tato mystická barva je symbolem spirituality, duchovna a překvapivě také srdečnosti. Proto se hodí jak do pracovny, tak i do obývacího pokoje. V objetí harmonického barevného spojení klidné modré a energetické až agresivní červené se budete cítit příjemně sami i ve společnosti více lidí.


Kolik si můžete dovolit?

Naznačili jsme, že jedna či dvě tmavě barevné stěny, tedy i fialové, bohatě stačí. Navíc v menších místnostech si stejně větší počet tmavých stěn ani nemůžete dovolit. Věřte, že kdybyste tak učinili, výsledný dojem by nebyl příliš dobrý. Nejspíš byste pak všem těm výše uvedeným (i neuvedeným) varováním z magazínů dali zapravdu. V prostorově velkorysejších místnostech si více tmavých stěn sice dovolit můžete, nicméně naše doporučení zní: ponechte alespoň jednu stěnu bílou.


Tmavé pozadí

Interiér se stěnami v tmavých slušivých odstínech, jako je vínová, fialová, tmavě modrá, působí efektně, jestliže je toto tmavé pozadí dokresleno bílým nábytkem. (Nábytek nemusí být nutně bílý, v případě čokoládově hnědých stěn skvěle doladíte místnost béžovým nábytkem.) Brčálově zelená nebo energická červená, pokud si nechcete doma připadat jako u vodníka nebo naopak v pekle, toto bílé oživení dokonce nutně potřebuje.


Máte rádi black and white?

Jestliže vám nepřipadají černé stěny příliš morbidní, můžete jít i do této varianty black and white. (Netřeba dodávat, že černobílou kombinaci s větším podílem bílé, tedy s bílými stěnami, lze považovat za klasické řešení.) Barevná kombinace černé a bílé je líbivá, decentní a vyvážená. Kdo však chce mluvit o osobitém interiéru s nádechem něčeho originálního, ten by měl tuto kombinaci doplnit - třeba červenými bytovými doplňky.


Překvapte

Jak vidíte na našich obrázcích, byla by věčná škoda, vyhýbat se tmavým odstínům. Toto netradiční řešení ve své umírněné podobě a v kombinaci se světlým nábytkem dodá vašemu interiéru velmi osobitý nádech. Tak co takhle překvapit vaší partnerku nebo partnera a dopřát vašemu interiéru trochu tmavé šťávy? Že nemáte bílý nábytek? Nabělte ten oprýskaný stávající. 


Text: Markéta Veselá
Foto: Sumphoto.cz, www.knower.org
, www.madeindeco.com