Určitě jste se rozhodli pro podlahové vytápění, na podlaze máte několik tlustých koberečků a v komoře pro jistotu ještě malý přímotop. Ale napadlo vás dřevo?

Dřevo ani náhodou?

Keramická koupelna, to je prostě klasika. Člověk by řekl, že do koupelny vyloženě patří. Naproti tomu dřevěné koupelnové obklady a podlahy se vám na první pohled jeví jako nesmysl. Vždyť dřevo si tak špatně rozumí se slečnou vlhkostí! Za pár měsíců se určitě zkroutí! To jsou vyhozené peníze! Tak dost. Než na dřevo uvalíte prohibici, něco si o něm přečtěte. Ano, v koupelně je vysoká vlhkost vzduchu a je také pravda, že se dřevo, pokud je dlouhodobě vystavené nežádoucí vlhkosti, kroutí, nebo může i plesnivět. To však ani náhodou neplatí pro teakové dřevo!


Teak nebo bambus

Exotické teakové dřevo se k nám dováží až z daleké Indie a Indočíny. Jeho vlastnosti, jako je velká chemická stálost a odolnost proti vysokým teplotám a vlhkosti, což je pro jeho použití ve vlhké koupelně obzvlášť důležité, a v neposlední řadě krásný vzhled a snadná údržba z něj učinily velmi oblíbený substitut ke keramickým obkladům. Toto dřevo je navíc velmi trvanlivé, takže hodně vydrží. Avšak skutečnost, že se z něho vyráběly části lodí, ještě neznamená, že ho můžete neomezeně namáčet a nechávat po sobě v koupelně obrovské kaluže! Když polijete teakovou podlahu, pochopitelně se jí nic nestane, ale po dokončení vaší koupele byste měli setřít její povrch suchým hadrem. Odolné a vzhledově sympatické teakové dřevo v sobě zahrnuje ještě jednu výhodu, kterou je jeho ekologičnost. Kvůli vaší dřevěné teakové koupelně se nebudou kácet lesy, ale dřevo se ke zpracování dováží ze speciálních plantáží, určených právě k pěstování teaku. Jediná nevýhoda bude nejspíše v jeho relativně vysoké ceně.

Tím se ale nenechte od vaší dřevěné koupelny odradit! Levnější variantu totiž představuje bambus. Bambus vlastně ani není strom, ale druh trávy. Protože v daleké cizině roste takřka jako plevel, dá se také v případě bambusových obkladů a podlah hovořit o zeleném čili ekologickém produktu. Stejně jako teakové dřevo je bambus odolný vůči vlhkosti, a stejně jako v případě teaku, to neznamená, že byste se o něj nemuseli starat. Pokud se nechcete s vaší podlahou brzy rozloučit, budete muset tu a tam vzít do ruky suchý hadr.


Nábytek a doplňky

Po dřevěné podlaze a obkladech, což je práce, kterou raději přenecháme odborníkům, přichází na řadu dřevěný nábytek, nejlépe také z teakového dřeva. Jednotlivé části masivního nábytku jsou k sobě pochopitelně slepeny voděodolným lepidlem, s dokonale utěsněnými hranami tak, aby vlhkost neměla ani tu nejmenší šanci, do něho proniknout. V lepším případě jsou především koupelnové skříňky navíc olepeny plastovou ABS hranou.

A na závěr několik větiček ke koupelnovým doplňkům, které dodají vaší koupelně osobitý nádech. Jistě jste zvolili dřevěné obklady proto, abyste se v koupelně cítili příjemně. Možná je pro vás tím hlavním místem určeným k relaxaci. Neváhejte tedy a pořiďte si proutěné doplňky, skladovací košíky na koupelnové drobnosti a samozřejmě také velký prádelní koš. Ke sprchovému koutu obloženému teakovým dřevem můžete předložit sprchový rošt, k vaně zase rohož. Tyto detaily dělají vaší koupelnu vaší koupelnou. Až s nimi budete hotovi, jistě nám dáte za pravdu.


Text: Markéta Veselá