Romantické ložnice jsou in!

Romantický nábytek a doplňky v duchu předminulého století se opět vrací na scénu, aby trošku konkurovaly strohému designu. A kde jim to společně nejvíce sluší? No přeci v ložnici! Kdo je romanticky založený, tomu se bude v něžné ložnici plné romantiky sladce usínat. Jak by také ne, v obklopení pohádkově krásného nábytku se spoustou textilních doplňků se tak krásně spí! Možná se ve snech přenesete do 19. století, a stanete se citlivým zasněným hrdinou, který se pozvolna toulá venkovskou přírodou a píše zamilované verše pro svou milou.


Postel, noční stolek a další nábytek

Začněme od toho nejdůležitějšího kousku nábytku do ložnice, a to od postele. Nemusí se nutně jednat o postel s nebesy, jak ji známe z pohádek. Tento typ princeznovské postele do jisté míry nahradily především kovové rámy spletené do nejrůznějších tvarů s rozmanitými motivy. Velké oblibě se těší například zamilovaní holoubci, zpívající ptáčci, kovové rámy spletené do tvarů připomínající růže a další druhy krásných květin.

Po stranách manželské postele to jistě bude slušet nočním stolkům z téhož materiálu. Alespoň co se nožiček týče. Desce kovového nočního stolku sluší kupříkladu keramická deska s okrasnou dlaždicí – zdobená třeba motivem barevných lučních květin. Pokud patříte mezi příznivce zrcadel v ložnici, součástí kompletu postele se stolkem či stolky může být i velké zrcadlo.

Romantické komplety nábytku pochopitelně zakoupíte také v dřevěném provedení. Vřele Vám doporučujeme dřevěný masiv v temném odstínu. Ložnice z masivu umí stárnout a bude Vám ochotně sloužit po celý život. Rustikální nábytek z masivu (ať už máme na mysli postel, křesílko či almaru) není právě lacinou záležitostí, a proto neškodí, poohlédnout se po něčem, co má už patinu. Ušetříte trochu peněz a Váš romantický interiér bude působit mnohem autentičtěji.


Zaostřeno na textil

Co však nejvíce přispěje k romantickému vzhledu Vaší ložnice, to jsou textilní doplňky tlumených barev, jako je jemně fialová, starorůžová, béžová či smetanově bílá. Polštářky, dečky, závěsy, záclonky, to vše nejlépe s krajkami a florálními motivy (růže, levandule, kopretiny, vlčí máky, slunečnice) promění Vaši ložnici v interiér plný romantické pohody. Sáhnout můžete i po starších lůžkovinách po babičce, nejlépe s růžovými či modrými proužky nebo rovnou se srdíčky. Svou duší však nemusíte zůstávat pouze v Čechách, zatoulat se můžete také na italský či francouzský venkov. Pokud tam však pro textilní doplňky zajdete do butiku, počítejte s tím, že si trochu připlatíte. Ale i v bazaru lze leccos nalézt, zejména když jsou ložnicové doplňky určeny na chalupu. Když pak do Vašeho hnízdečka zvědavě nahlédne šedivá myška, nebudou Vás známky její návštěvy tolik mrzet! Do tohoto typu ložnice se také hodí stylová sofa potažená látkou s romantickým vzorem, která vedle nočního stolku může sloužit jako další odkládací prostor.


Dolaďujeme

Pokud nejste alergici, dolaďte interiér živými rostlinami. Sladkou třešničkou na dortu se jistě stanou čerstvé řezané květiny na odkládacím stolku. Samozřejmě ve stylové váze. Při probuzení Vám bude příjemný pohled na rozkvetlé muškáty, které Vás přivítají do nového dne.

Vaše útulné hnízdečko můžete doladit i tapetou (dnes už se prodávají také samolepicí, které při tapetování dají méně práce) či obrázkem přírodní scenérie s opuštěným hradem. Nebo Vás napadá něco romantičtějšího?

Foto: Samphoto