Materiál
Kuchyňská linka může být vyrobená z různých materiálů, které mají různé vlastnosti. Jedním z nejžádanějších materiálů je lamino – jeho výhodou je nízká cena a nenáročná údržba. Exkluzivnější vzhled nabízí foliované MDF, které je kromě toho také odolnější vůči vodě. Masiv a dýha mají krásný přírodní vzhled, tyto materiály jsou ale náročnější na údržbu. Akryl nabízí luxusní vzhled s přijatelnou cenou. Materiály bývají k dispozici v široké škále barev, mezi nimiž si musí vybrat i ti nejnáročnější zákazníci. V kuchyňských studiích vám pracovníci osobně ukážou a popíšou jednotlivé druhy materiálů, vy si je tak budete moct osahat a vybrat si ten, který vám vyhovuje nejlépe.

Kuchyňské zóny
Rozmístění všech skříněk a spotřebičů je stejně důležité jako výběr materiálu. Pokud budete dodržovat několik zásad, budete mít v kuchyni vždy vše po ruce. K tomu vám pomůže rozdělení prostoru na zóny. Pět hlavních zón má tyto názvy: potravinová zóna, ukládací zóna, mycí zóna, přípravna zóna a varná zóna. Přesně v tomto pořadí by na sebe měly jednotlivé zóny navazovat. Pro představu si představte, jak přidáváte do jídla mrkev: Nejprve ji vytáhnete z lednice nebo z police (1-potravinová zóna), poté ji odložíte na volnou plochu (2-ukládací zóna), jednotlivé kousky omyjete (3-mycí zóna), nakrájíte je (4-přípravná zóna) a nakonec ji přidáte do jídla (5-varná zóna).



Osvětlení
Pro pohodlnou přípravu pokrmů a práci v kuchyni budete potřebovat dobré osvětlení přímo nad pracovní deskou. Světla by měla směřovat kolmo dolů k pracovní desce, proto je ideálním místem pro umístění světel dno horních skříněk. Dalšími variantami jsou světelné police, halogenová světla s vypínačem, skleněné světelné police s LED diodami. Všechny tyto varianty vám pomůže zabudovat do kuchyňské linky každý kvalitní výrobce kuchyně.

Spotřebiče
Jistě máte představu, jaké spotřebiče budete ve své kuchyni potřebovat. Jejich výběr vám ale možná dá docela zabrat. Základem každé kuchyně je lednice, poté budete potřebovat spotřebiče pro vaření: varnou desku a troubu nebo kvalitní sporák. Dále se vám může hodit mikrovlnná trouba, digestoř a myčka nádobí. Pro vzhled vaší kuchyně je dobré zvolit spotřebiče z jedné designové řady, které k sobě budou perfektně ladit a krásně se ve vaší kuchyni doplňovat. Druhou možností je zvolit si jeden spotřebič, kterou bude hvězdou vašeho interiéru – k tomu jsou ideální nádherné lednice z Retro kolekce, včetně speciální edice VW Bulli.



Barva
Barevné ladění vaší kuchyně je důležité především pro to, abyste se v ní cítili příjemně. Někoho motivují při vaření výrazné barvy a spousta veselých doplňků, jiní upřednostní jemný francouzský styl s něžným zdobením nebo minimalistické hladké bílé kuchyně. Je dobré si prohlédnout fotogalerie kuchyní, které vám představí jednotlivé styly a barevné varianty. Uvidíte, že až zahlédnete svou vysněnou kuchyni, zamilujete se do ní na první pohled!

Sladění interiéru
Nezapomínejte, že kuchyně je součástí celého bytu nebo domu, a je dobré, aby zapadala do celkového interiéru. V současnosti je velmi oblíbená varianta, kdy je kuchyně propojená s obývacím pokojem. V tom případě je ještě důležitější, aby oba prostory byly navrženy dohromady ve stejném stylu. Nejvíce si ušetříte práci, když oba prostory zrekonstruujete naráz a pořídíte si nábytek z jedné série od jednoho prodejce.

Jak zvládnout celý proces a nezbláznit se?

Jednoduše. Nechat vybavení vašeho interiéru na odbornících. Návrháři v kuchyňských studiích jsou vyškolení průvodci, kteří pro vás navrhnou celý interiér podle vašich přání a tužeb. Vy si musíte jen zvolit styl a barvu vaší kuchyně, připravit si informace o velikosti prostoru a spotřebičích, které byste chtěli mít, a pak jen čekat na výsledné dílo. Za pomoci vizualizace vám designér navrhne celou kuchyň včetně stolu a židlí, a pokud budete chtít, také s obývacím pokojem.