Jednociferná číslice na dortu
Děti v tomto věku bývají zpravidla naprosto samostatné. Dokážou si říct přesně o to, co potřebují, a to dokonce řečí, které už dobře rozumíme. Umí se samy najíst i obléknout a také si hrát. Jejich narozeninový dort však nadále zdobí pouze jednociferná číslice, což znamená, že je stále nemůžeme nechat bez dozoru, a to ani v jejich vlastním pokojíčku, který je třeba přizpůsobit potřebám předškolního dítěte. 

Kritický pohled na věc
Zatímco batoleti bylo vesměs jedno, jak jste jeho pokojíček zařídili, čtyřleté nebo pětileté dítě již začne pohlížet na své teritorium s jistou dávkou kritiky. Proto se připravte na to, že Vám naprosto klidně a bez obalu řekne, že se mu barva jeho pokoje nelíbí. Nesmí Vás ani překvapit, když si bude stěžovat na nedostatek světla. Do dětského pokoje by mělo svítit slunce. Přímé světlo však není vhodné, proto na moderní interiéry bez záclon v tomto případě raději zapomeňte. Na škodu není ani závěs. V létě je dlouho vidět a některé děti za denního světla jen obtížně usínají. 

Velká postel 
K jakým zásadním změnám dojde uvnitř dětského pokojíčku? Tak za prvé. Přišel čas, vyměnit malou dětskou postýlku za pořádnou postel. Vždyť se do té malé dávno pohodlně nevejde! Teď už se nemusíte tolik bát, že by dítě v noci z postele nevědomky vypadlo a zranilo se. Stát se to ovšem může. Pro Váš klid proto raději zvolte takový typ postele, kde matrace je uložena nízko (ne však příliš nízko kvůli prachu). Klasické palandy jsou z tohoto důvodu naprosto nevhodné. Navíc děti si mohou v pokoji s palandami ublížit i během dne. Další nevýhoda tohoto rádoby praktického řešení spočívá v tom, že obě děti spí v nepřirozeném prostředí. Dolní pozice je příliš tmavá, u stropu se zase nedá pořádně dýchat. 

V souvislosti s usínáním ještě stojí za zmínku fakt, že se mnoho dětí předškolního věku bojí tmy, a proto je vhodné, umístit v blízkosti postele alespoň malou lampičku. Dítě si tak může před spaním prohlížet obrázky v knížkách a později i číst. Inspirovat se můžete například na stránkách www.domalujdoma.cz.

Nepodceňujte ostatní nábytek
Dále bude třeba, provést výměnu dalšího nábytku, hlavně stolu a židle. Pokud tak nechcete činit každé dva roky, zvolte tzv. rostoucí nábytek, který lze nastavit tak, aby rostl zároveň s Vaším dítětem. Je sice o něco dražší, ve finále se Vám však bohatě vyplatí. Co děti (hlavně holčičky) dále potěší, to je vlastní šatník. Mimochodem, připravte se na to, že Váš potomek bude souhlasit se vším, co mu obléknete. 

Pomalu také přichází čas na první vlastní knihovničku, kterou můžete využít i k optickému členění místnosti. Rozdělení hrací a odpočinkové zóny je velmi užitečné. 

Konec destruktivního období 
Dobrá zpráva pro všechny rodiče je, že destruktivní období jejich dětí v tomto věku konečně skončilo. Toho lze využít k dekoraci všech místností, kam má dítě přístup, a samozřejmě také k výzdobě dětského pokoje. Nyní už nemusíte vše schovávat, můžete si dovolit vystavit na police také křehčí předměty, kterým by ještě před nedávnem hrozila nekompromisní zkáza. Váš potomek si bude sám s nadšením vystavovat do poliček své oblíbené předměty. Čím bude starší, tím více „hračiček“ si však bude před Vámi schovávat. Buďte velkorysí a dopřejte mu toto soukromí. Pořiďte mu třeba pirátskou truhlu, anebo jinou tajnou skříňku.

Dekorace do dětského pokojíčku
Na výzdobě svého pokojíčku se již chce dítě podílet samo. V tom mu rozhodně nebraňte, rozvíjí se tak jeho tvořivost. Malý obyvatel potřebuje mít pocit, že to, co zdobí stěny jeho pokojíčku, si sám vybral. Dejte mu proto na výběr z několika motivů. Učí se tak dělat rozhodnutí. Co ho dále jistě potěší, to je černá školní tabule a křídy, nebo (pokud je alergické na prach, nebo nechcete, aby ušpinilo stěny) nástěnka, kam si může kreslit či vystřihovat a připevňovat obrázky dle svého vkusu. Doufáme, že naše tipy přispějí k domácí pohodě Vašeho dítěte a samozřejmě také k té Vaší! 

Foto: Samphoto