Staré vchodové dveře už dosloužily a vy se poohlížíte po nových?
Jak koupit správnou dětskou židli a stůl do dětského pokoje?

Nízkoenergetický dům za rozumnou cenu a s minimem starostí už není sci-fi!

Plánujete stavbu rodinného domu? Chtěli byste, aby váš nový dům byl nízkoenergetický, a přitom se vám nechce platit za příliš náročný individuální projekt? Chcete si ušetřit zbytečné starosti? Využijte nabídky našeho nového katalogu typových projektů NÍZKOENERGETICKÉ DOMY!

Proč zvolit tento typ stavby?

A proč vlastně volit tento typ stavby? Jaké jsou výhody? Vzhledem k rostoucím cenám energií se sousloví nízkoenergetický dům skloňuje čím dál častěji. Nízkoenergetické domy, jak jejich samotný název napovídá, šetří vaši kapsu i životní prostředí. To jsou jejich hlavní výhody. Při jejich stavbě si sice připlatíte za projekt a použité materiály, ale tyto vynaložené peníze se vám v průběhu let bohatě vrátí, a to v podobě úspor za elektrickou nebo jinou energii potřebnou k vytápění.

Postavit si vlastní nízkoenergetický dům doposud znamenalo zaplatit architektovi za finančně náročný, byť ojedinělý projekt. Naštěstí doba, kdy se nízkoenergetické domy projektovaly pouze jako individuální dokumentace, byla právě překonána.

Stavba nízkoenergetického domu na základě výběru z katalogu typových projektů v sobě vedle ekologického aspektu snoubí jak úsporu energie, tak i přijatelné náklady na projektovou dokumentaci.


Od přípravy až po realizaci

Pro mnohé z nás je však stavba rodinného a navíc nízkoenergetického domu tak trochu krokem do neznáma. Když se rozhodnete stavět, měli byste mít alespoň základní znalosti o stavbě, dále dobrý stavební materiál a hlavně potřebujete partnera, na kterého se můžete spolehnout. Tímto partnerem pro vaši stavbu může být právě naše agentura.

Agentura NÁŠ DŮM, s.r.o. vám nabízí široký výběr projektů rodinných domů včetně služeb spojených s přípravou stavby i samotnou stavbou rodinného domu. Připravíme pro vás projekt šitý přesně na míru, který zpřehlední a významně zlevní výstavbu vašeho domu, a navíc zajistíme profesionální dohled nad hrubou stavbou. Kromě toho vám nabízíme výrazné slevy na vybrané materiály. Garance vynikajících užitných vlastností domu je pro nás samozřejmostí.

 

Zalistujete katalogem!

Katalog NÍZKOENERGETICKÉ DOMY je novinkou na trhu. Kromě toho, že tento katalog můžete zakoupit ve vybraných obchodních řetězcích, je k mání také na stáncích, kde si běžně kupujete noviny, anebo přímo v kanceláři agentury NÁŠ DŮM, s.r.o. Když katalogem NÍZKOENERGETICKÉ DOMY zalistujete, najdete v něm pestrou nabídku čtyřiceti typových projektů nízkoenergetických rodinných domů.

Tyto domy jsou zajímavé nejen svým netradičním designem, ale především jejich užitnými vlastnostmi. Třeba tím, že v nich dosáhnete velmi příjemného a zdravého vnitřního klimatu. Roční spotřeba tepelné energie se přitom pohybuje v rozmezí 20-50 kWh/m2/rok vytápěné plochy. Projekty, které připravujeme klientům na míru, jsou navrženy ve dvou standardech. Jedná se o standard YTONG LAMBDA a standard YTONG PLUS. Více se o nich dočtete v našem novém katalogu.

 

Například Nero

Pro vaši konkrétní představu vám nyní stručně představíme nízkoenergetický dům Nero 2037, navržený v kombinovaném příčném a podélném zděném konstrukčním systému, což umožňuje zónování domu s ohledem na požadované temperování jednotlivých místností. Jedná se o funkcionalisticky pojatý dvoupodlažní objekt s plochou střechou, na které jsou umístěny sluneční kolektory. Nároky na vytápění nepřesahují 50 kWh/m2 rok vytápěné plochy, což odpovídá zhruba třetině až čtvrtině nároků běžné novostavby postavené ve standardu odpovídajícímu požadavkům platných norem. Veškeré okenní otvory jsou orientovány na osluněných fasádách domu. Největší okenní otvor představuje prosklení obývacího pokoje za účelem využití pasivní sluneční energie. Dispozice domu je pochopitelně podřízena zásadám řešení nízkoenergetických a pasivních domů, tedy zónování místností s ohledem na výšku temperování jednotlivých místností.

Na osluněné straně domu jsou situovány obytné místnosti –  jídelna umístěná v rámci obývacího pokoje a kuchyňský kout. V patře pak najdete čtyři ložnice, koupelnu, samostatné WC, technickou místnost a prádelnu. Směrem na neosluněnou stranu domu jsou situovány místnosti, které nevyžadují tak vysoké teploty vytápění, jako je například schodiště, spíž, nebo šatna.

Vytápění domu zajišťuje jeden energetický blok spolu s přípravou teplé užitkové vody a centrálním nuceným větráním využívajícím rekuperaci tepla odváděného vydýchaného vzduchu. Tento systém zároveň zajišťuje přívod čerstvého vzduchu. Díky této výměně vzduchu každé dvě hodiny je v domě velmi příjemné a zdravé prostředí. To ocení nejen zdraví lidé, ale zejména alergici a jedinci s dýchacími problémy.

Pokud chcete vaše budoucí dodávky energie ještě snížit, můžete si v rámci nadstandardní dodávky objednat také krbovou vložku nebo zapojení tepelného čerpadla do systému vytápění, řízeného centrální rekuperací. Jako další možný příklad nadstandardu připadají v úvahu okenní otvory a vchodové dveře s ještě vyššími parametry.

V domě nechybí ani garáž situovaná do vlastní hmoty domu, s vjezdem umístěným na neosluněné fasádě, zcela bez okenních otvorů obytných místností.


Použité materiály

Nosné obvodové zdi jsou vyrobeny z pórobetonových tvárnic Ytong, buď jako jednovrstvé zdivo Ytong Lambda o tloušťce 375 mm, nebo dvouvrstvé zdivo z tvárnic Ytong P2-400 o tloušťce 300 mm. Důležitou součástí nízkoenergetického domu je jeho zateplovací sytém s minerální tepelnou izolací Rockwool Ecorock o tloušťce 60 mm.

Stropy a vodorovné konstrukce jsou rovněž vyrobeny z prvků Ytong. Zastřešení domu tvoří klasická konstrukce krovu s nekrokevní tepelnou izolací. Jako střešní krytina byl použit systém Bramac, který umožňuje uplatnění solárních kolektorů začleněných přímo do krytiny.

Zateplení podlahy přízemí a podkroví je tvořeno polystyrenem EPS Stabil, jako zateplení střechy je použita tepelná izolace PUR Poren Protect –c od výrobce Jitrans. Výplně okenních otvorů tvoří plastová okna Passion či Dimension od firmy Internorm. Vchodové dveře jsou rovněž od firmy Planea.

 

Studie nízkoenergetického domu

Agentura NÁŠ DŮM, s.r.o. nabízí autorizovanou projektovou dokumentaci určenou pro stavební povolení, realizaci stavby, případně i výběr dodavatele. Pro vaši lepší představu a pro případné jednání s úřady si nejprve můžete objednat studii nízkoenergetického rodinného domu v hodnotě 500,- Kč + DPH. Tato položka je odpočitatelnou položkou při objednání projektové dokumentace. Studie obsahuje identifikační údaje stavby, půdorysy, řezy a pohledy, vizualizaci domu, výpis a ocenění materiálu YTONG, průkaz energetické náročnosti, roční náklady pro vytápění, větrání a přípravu TUV, studii technického řešení energetických potřeb domu.


Potřebujete více informací? Zajímá vás cena? Neváhejte nás kontaktovat. Těšíme se na Vaše dotazy. 

Agentura NÁŠ DŮM s.r.o.
Sabinova 3
130 00 Praha 3
tel: +420 284 019 150
nasdum@nasdum.cz