Barová židle nejen do baru

Barový pult se stává čím dál oblíbenější součástí interiéru. Hodí se do větších místností, kde obvykle tvoří přirozený přechod mezi kuchyní a jídelnou nebo společenskou halou či obývacím pokojem. Stejně tak se barový pult se židlemi uplatní v menších interiérech, kde naopak může plnit funkci jídelního koutu, který se do malé kuchyňky ani náhodou nevešel. Trendem je také zakládání venkovních i samostatných vnitřních domácích barů. Tyto prostory mohou sloužit k pořádání večírků, aniž by tak byl narušen běžný chod domácnosti. Barová židle však nenachází své uplatnění pouze u baru, šikovné elegantní sedátko může být ozdobou vaší kuchyně, jídelny nebo jiné terasy, a dodat jí tak trochu extravagantnosti.

 

Dětský bar

Že dítě do baru nepatří? To máte sice pravdu, ale malý dětský bar by si hodné děti zasloužily, co myslíte? Zahrada je pro to ideálním místem. A nedá to ani moc práce. Dřevěný pultík a několik vysokých barových stoliček k němu. V parných dnech stojí za zvážení slunečník.


Nejen dřevěná klasika

Kde jsou ty časy, kdy jednoduché barové stoličky ze dřeva měly u baru monopol! Současní designéři se na jejich vymýšlení a vytváření skutečně vyřádili. Plast, nerez, sklo, hliník, to je jen několik příkladů materiálů, z nichž lze barové židle vyrábět. Designéři experimentují s nejrůznějšími materiály, barvami a designy. Také vy si můžete doma trošku zaexperimentovat. Je libo židlička otočná, s opěrákem, sedákem nebo bez? Že by se vám líbila tahle luxusní židlička z nerezu s jedovatě růžovým sedákem? Pokud je vaše místnost fádní, tento kousek nábytku ji rozhodně osvěží.

 

Než vyberete

Než své kuchyni (nebo jiné místnosti) vyberete vhodnou barovou židličku, dobře se poraďte s jejím designem. Chcete přeci, aby jim to spolu slušelo, nebo ne? Do klasické kuchyně se hodí jednoduché barové židličky ze dřeva. Moderní interiéry rádi kombinují kovy a plast zajímavých barevných odstínů. Velmi často také potkáte židličku s bílým plastovým nebo koženým sedákem s nerezovou nohou nebo nohami. Ratanové barové stoličky můžete dát prakticky kamkoli. Kromě designu barové židle je důležitá také její výška, kterou je třeba zvolit tak, aby se vám u baru pohodlně sedělo. Za zmínku zde stojí polohovací barová židle, jejíž vzdálenost od země můžete měnit – podle velikosti člena rodiny.

Pokud doma bojujete o každý kousek místa a barový pult se židlemi pro vás představuje spíše jedno z možných řešení, jak v tomto boji zvítězit, jistě uvítáte nižší barové židličky, které lze zasunout pod barový pult, nebo které lze složit do sebe. Skládací barové židle oceníte také v případě zahradního baru, který je obvykle v provozu jen v sezóně, v našich poměrech od května do října. Až se venku citelně ochladí, židle poskládáte a uložíte v místnosti k tomu určené.


Kam na nákup?

Pořídit barovou stoličku není dneska žádný problém. Zásilkové obchody společně s internetovými prezentacemi se předhánějí se svými nabídkami. Ani v kamenném obchodě bytové kultury či ve velkých hypermarketech nepřijdete zkrátka. Po poradě s designem vašich místností a zvážení praktických otázek (aby se vám dobře sedělo, popř. aby židle nezabírala příliš mnoho místa) záleží jen na vás, která z nabízených židlí je pro vás ta správná.


Kam pro inspiraci?

Možná jste se již nechali inspirovat stylovým nábytkem ve vašem oblíbeném baru. Pokud se však na toulky po stopách barových židlí teprve chystáte, vřele vám doporučujeme, učinit tak na letní dovolené. A to nejen z časových důvodů, kdy má člověk na tyto příjemné činnosti více času. Představte si pobřeží některého z vašich oblíbených letovisek, které je směrem k centru lemováno otevřenými bary a kavárnami. Můžete se volně procházet, dýchat mořský vzduch a přitom pokukovat po barových stoličkách, než se v jedné z nich usadíte a vypijete si svou ovocnou šťávu.