Pokud Vám majitel rodinného domu nepředloží dokument s výsledky, které obsahují naměřené množství radonu, pak toto měření před jeho koupí vyžadujte. Přítomnost radonu není důvodem k zamítnutí koupě, avšak musíte počítat s tím, že pokud je radon v konkrétní budově přítomný, musíte počítat s určitými náklady na protiradonové opatření, které navýší výsledné náklady při pořízení nemovitosti.

Co je to ten radon?

Radon je radioaktivní plyn, jehož nebezpečí spočívá v tom, že je bez chuti, zápachu a není vidět. Radon vzniká rozpadem uranu a radia a přeměňuje se na plyn, který je zdraví škodlivý. Nachází se v různých koncentracích v horninách.

Radon se do budov může dostávat třemi způsoby:
• z podloží (přes různé netěstnosti v podlahách a zdech)
• ze stavebního materiálu
• skrze vodu

Radon a jeho vliv na zdraví

Radon je hned po kouření druhou nejvýznamnější příčinou při vzniku rakoviny plic. Radon totiž obsahuje radioaktivní prvky, které se zachycují při vdechování v dýchacím ústrojí a zde ozařují plicní tkáň. Důsledkem ozařování je poškození plicní buňky, což vede až k rakovině plic. Rakovina se však neobjeví ihned po ozáření, první příznaky se mohou klidně objevit až po 10 až 30 letech.

Co všechno se měří?
Kromě měření ovzduší v nemovitosti se můžete také setkat s měřením stavebního pozemku, které je před každou výstavbou nemovitosti povinné. Jak už bylo výše zmíněno, dále se také můžete setkat s měřením stavebních materiálů, neboť jsou vyrobené z materiálu nerostného původu, nebo s měřením podzemní vody, do níž se radon dostává skrze horniny v zemi.

Jaké jsou optimální hodnoty?
Obsah radonu se měří tzv. dozimetry a hodnoty jsou uváděny v Becquerelech na metr krychlový. Jelikož neexistuje nulová koncentrace, optimální a doporučené hodnoty by se měly být do 200 Bq/m3. U objektů, kde je výskyt radonu mezi 200 – 1000 Bq/m3, by se měla zvažovat sanace a u staveb s hodnotami na 1000 Bq/m3 je tato sanace nutností.

Jak se radon měří?
Měření radonu v budově je náročnější oproti jiným měřením. Radon uvnitř stavby většinou během dne, noci i v topné sezoně velice kolísá. Měření se tedy musí provádět delší dobu (minimálně jeden týden).

Měření spočívá v tom, že se do jednotlivých místností uvnitř domu umístí detektory, které měří přítomnost radonu v ovzduší. Nejvíce detektorů je umístěno do místností, které jsou v těsném kontaktu s podložím. Do místností, které jsou v patře, se aplikují detektory z jedné třetiny a v dalších nadzemních podlažích vždy po jednom detektoru.

Na základě naměřených hodnot se vypracuje dokument, který udává určité množství radonu vyskytujícího se v dané budově.

Kdo měření provádí?
Měření radonu mohou provádět pouze osoby nebo firmy, které disponují povolením od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Seznam firem a osob, které toto měření mohou provádět, naleznete na stránkách Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Výskyt radonu v České republice
Průměrná hodnota objemové aktivity radonu v budovách v České republice je 118 Bq/m3. Patříme tak k zemím s nejvyšší koncentrací radonu v bytech na světě. Hodnoty se poměrně výrazně liší místo od místa a jedinou jistotu poskytuje kvalitně provedené měření radonu. Plzeň a celé Plzeňsko je známé zvýšenými hodnotami uvolňovaného radonu, proto byste přeměření neměli podceňovat.