1. Okna vybírejte podle podmínek, ve kterých mají sloužit
Ruší vás hluk z blízké silnice, klidnější spánek zajistí protihlukové zasklení a okenní systém se středovým těsněním. Máte okna přístupná z chodníku, zajímejte se o okna s bezpečnostními prvky. Tepelně izolační vlastnosti jsou důležitým parametrem, ale zdaleka ne jediným, který byste měli při výběru brát v úvahu. Výběr oken pro dům či byt byste měli přizpůsobit vašim potřebám. Nová okna a dveře totiž ovlivní kvalitu vašeho bydlení na řadu let.

2. Vlastnosti oken nezávisí na materiálu
Plast či dřevo, toť otázka. V zásadě velmi jednoduchá, záleží totiž výhradně na vašich osobních preferencích a finančních možnostech. Materiál nemá na vlastnosti oken vliv. Tepelně izolační vlastnosti ovlivňuje bez ohledu na materiál stavební hloubka, systém těsnění v profilu a typ zasklení. Pokud vám bude někdo tvrdit, že „plastová okna nedýchají“, určitě to nebude odborník na okna. Po výměně oken budete muset naučit správně a efektivně větrat, tedy zbavovat interiér přebytečné vlhkosti, která dříve odcházela starými netěsnícími tedy „dýchajícími“ okny. Dobrá izolace oken je dána jejich správným utěsněním.

Řez dřevěným a plastovým oknem

3. Plastová okna – na co si dát pozor
Kvalita plastových oken je skryta uvnitř profilu a bohužel se může projevit i po pár sezónách používání. Plastová okna by měla být především spolehlivě vyztužena, aby si udržela dlouhodobě svou pevnost a tvar. Pokud se necháte zlákat vidinou oken skoro zadarmo, můžete si pořídit solidní noční můru. Plastová okna jsou totiž prakticky bezúdržbová, ale také hůře opravitelná.

4. Dřevěná okna – jak je vybírat
Dřevěná okna by měla mít kvalitní vícevrstvou povrchovou úpravu, na ní záleží, kolik péče budete muset věnovat jejich údržbě. Vhodné je pořídit si profilový systém, kde jsou dolní části rámů a křídel chráněny okapničkami, které chrání tuto exponovanou část oken před stékající vodou a jejím působením na dřevo.

5. Výběru zasklení věnujte maximální pozornost
Zasklení má na vlastnosti oken zásadní vliv. Lepší tepelnou izolaci zajistí trojsklo, dnes asi nejžádanější. Při výběru trojskla se zajímejte nejen o tepelnou izolaci, ale také o parametry charakterizující tzv. sluneční zisky, tedy kolik světla a tepla od slunce bude v interiéru využito. Při nevhodně zvoleném zasklení můžete být překvapeni, že budete muset více svítit a na jaře či na podzim vám slunce tolik neprohřeje byt, čili budete muset přitápět.

NÁŠ TIP
: Měli byste vědět, že klasické trojsklo vás například před zvýšeným hlukem neochrání o moc lépe než dvojsklo.

6. Kování zajistí správnou funkci oken a dveří
Kvalita kování má zásadní vliv na funkčnost. Jedním z hledisek je vzdálenost tzv. uzavíracích bodů, tedy míst, kde je křídlo přitlačováno k rámu. Pokud uvažujete o elektronickém zabezpečení bytu, řešte to již při nákupu oken. Přímo do kování je možné integrovat elektromagnetické bezpečnostní prvky, ušetříte si tak dodatečnou montáž i případné poškození oken a jejich ostění.

7. Proč si objednat montáž oken

Špatná montáž může úplně zničit vlastnosti velmi kvalitního okna. Montáž a ošetření připojovací spáry je opravdu důležitá a neměli byste ji podcenit. Nejde jen o správné osazení oken, spára by měla být zajištěna proti průniku vlhkosti, aby dlouhodobě mohla zajistit požadované izolační vlastnosti. Při nákupu oken i s montáží ušetříte také na DPH a většina dodavatelů nabízí na zakázky s montáží také prodlouženou záruční dobu. Pustit se do výměny oken svépomocí není nejlepší nápad.

NÁŠ TIP: Před podpisem smlouvy si dobře zkontrolujte, nejenom vše, co jste si objednali, a to včetně velikosti, orientace otevírání, barvy a typu, ale nechte si také vysvětlit, jaké služby budou provedeny. Zjistit, že jste si neobjednali například začištění ostění, může být nepříjemným překvapením.

8. Co byste měli vědět o dodavateli oken
Již při výběru dodavatele myslete na to, že za pár let můžete potřebovat servis. Rozhodně se vyplatí vědět, kdo a kde vyrobil vaše okna. Se znalostí skutečného výrobce oken budete vědět na koho se obrátit, i když dodavatel selže. Buďte opatrní, pokud vám někdo bude nabízet výraznou slevu za platbu předem, může se stát, že nebudete mít ani okna ani peníze. Solidní dodavatel oken by vám měl také ochotně ukázat výrobu oken.

Vyberte ty správná okna do Vašeho domu či bytu

9. Nezapomeňte na stínění

Vyřešit stínění společně s okny se vyplatí, vše bude dobře ladit a především fungovat. Pokud uvažujete o venkovním stínění umístěném pod omítkou je to přímo nutnost, dodatečné bourání a narušení vzhledu stavby není nic příjemného. Navíc dodatečný a neodborný zásah může nová okna nenávratně poškodit.

10. Jak se připravit na výměnu oken
Obvykle stačí jeden metr volného prostoru před okny a uvolnění přístupových cest. Bývá standardem, že solidní firma si přístupové cesty pokryje, provede hrubý úklid suti a lidem, kteří sami nezvládnou odsunut nábytek, ochotně pomohou. Výměna probíhá postupně, takže by se vám nemělo stát, že zůstanete v noci bez oken. V bytě trvá výměna většinou jeden den, u rodinného domku záleží na velikosti a množství oken. Pokud budete měnit stará špaletová okna, musíte počítat s větším bouráním, ale se spolehlivým a šikovným dodavatelem ani toto není problém.