Kuchyňská podlaha často musí snést pády těžkých i ostrých předmětů a musí být proto dostatečně odolná proti poškrábání, poškození, případně může i účinně zvyšovat naše bezpečí svou protiskluzností. Výběru obkladových materiálů do kuchyně bychom proto měli věnovat pozornost, abychom investované prostředky proměnili za materiál, který vydrží po generace a zároveň kuchyni dodá styl.


Čím se při výběru keramiky do kuchyně řídit? „Kromě designu, který je záležitostí čistě individuální, musí v kuchyni dlažba splnit podmínky otěruvzdornosti optimálně na stupni označeném PEI 4. Je to tedy taková dlažba, která vydrží vyšší frekvenci pohybu osob a větší znečištění“ říká Pavel Verner, produktový manager společnosti Lasselsberger, výrobce keramických obkladů a dlažeb. „V kuchyni, pokud je to možné, doporučuji rovněž dbát na protiskluznost vybíraných dlažeb na stupni R9 nebo R10“ dodává Pavel Verner.



Odolná a mrazuvzdorná


V současné době už je nabídka výrobců tak široká, že není problém si vybrat design, který se nám líbí. Aby však dlažba plnila i svou funkci, tedy byla dostatečně odolná, popř. protiskluzná, vyplatí se vybírat speciální kuchyňské série, které jsou vyvinuty tak, aby se hodily do více namáhaných prostor. Z nabídky českých výrobců je to například nová kuchyňská série zn. RAKO nazvaná BRICK. Už podle svého názvu se jedná o sérii obkladů a dlažeb, které se svým designem nejvíce blíží stylu klasických pálených cihel. Cihlám odpovídá i formát série BRICK, jejíž základní dlažba má rozměry 30 x 30 cm nebo 30 x 15 cm a je doplněna mozaikou ve formátu 10 x 10 cm určenou k obkladu stěn. Povrch této „cihlové“ kuchyňské série má jemný reliéf imitující „nedokonalost“ cihel. Barevnost kuchyně BRICK variuje od světle oranžové s cihlovým přížehem až po sytou pálenou hnědou. Zajímavostí obkladů a dlažeb BRICK je jejich výrazné a přirozené kolísání odstínu, každý kus je jiný svým barevným tónem i reliéfem. S použitím tohoto efektu vytvoříte z obkládaného prostoru originál. Ale pozor! U jakékoli bytové keramiky s přirozeným kolísáním odstínu je potřeba při pokládce současně odebírat dlaždice z pěti kartonů zakoupeného materiálu. Tím docílíte správného, přirozeného a zajímavého efektu v jedné ploše. Slinuté glazované dlažice BRICK jsou díky své nízké nasákavosti (do 0,1%) naprosto mrazuvzdorné. Jsou proto přímo určeny i do kuchyní, které přecházejí na venkovní terasy a balkony a efektně tak spojí bytový interiér s exteriérem.



Usnadněte si úklid


Z hlediska snadné čistitelnosti jednoznačně vedou glazované dlažby s hladkým povrchem, které mají celistvý, ušlechtilý a nenasákavý povrch. Proto se nemohou nečistoty na povrchu dlažby usazovat a snadno je setřete teplou vodou se saponátem. „S ohledem na výběr designu a přeci jen o něco horší praktickou čistitelnost do kuchyní příliš nedoporučuji použití neglazovaných a silně reliéfních dlažeb. Pokud dojde ke znečištění těchto dlažeb a obkladů potravinami, které velmi snadno a rády zanechávají skvrny jako jsou červené víno, káva, čaj a nebo olej, doporučuji odstranit skvrny co nejdříve. Neměly by zejména na neglazované dlažbě zaschnout. Tím se citelně ztíží jejich čištění“ říká Pavel Verner ze společnosti Lasselsberger. Údržba takového materiálu by měla probíhat pravidelně a s častou výměnou vody, aby se při stírání špína neusazovala ve struktuře povrchu.


Mezi snadno čistitelnými kuchyňskými sériemi s hladkým glazovaným povrchem si můžete vybírat v množství stylů a barev. Do moderně a hravě pojaté kuchyně se hodí například pastelově barevné obklady a dlažby ze série CHAMPAGNE, zn. RAKO. Pět odstínů šedé, žluté, oranžové, modré a zelené barvy si rozumí s většinou druhů kuchyňského nábytku a hlavní předností obkladů CHAMPAGNE je mozaika ve dvou formátech, která umožní jednoduché vytvarování oblých hran a nejrůznějších malých zákoutí, rohů nebo lišt. Mozaiky jsou nabízeny ve větší (4,7 x 4,7 cm) i drobnější (2,3x2,3 cm) velikosti a obrovskou šíři variant vytvoří v kombinaci s několika formáty dlaždic, obkládaček a dekoračních listel. Mozaiky můžete použít jak na celou stěnu za kuchyňskou linkou, tak místo listel jen například ve dvou řadách v kombinaci s klasickým obkladem. 

Pro milovníky rustikálního přirozeného stylu se nabízí série ODYSSEA, zn. RAKO. Její hladký glazovaný povrch byl vyvinut speciálně pro jednoduchou údržbu. Předností série ODYSSEA je její modularita, tedy vzájemná provázanost a možnost doplňování formátů. Podlaha může být vytvořena z dlaždic ve velikosti 33 x 33 cm, pro podlahu a stěny zároveň jsou určeny obklady ve formátu 10 x 10 cm a 20 x 20 cm. Jako dekorace, ale i funkční doplněk pro tvarování oblých hran slouží mozaika 2,3 x 2,3 cm. Okrová a hnědá barva této série se doplňuje s modrobílou dekorací. Série ODYSSEA je určena pro interiéry a sluší jak kuchyni, tak chodbě, jídelně nebo koupelně.


Do každé kuchyně nezapomeňte při výběru obkladů koupit i reliéfní listely (tzv. bombata) a vnější rohy. Tyto funkční doplňky vám umožní prakticky i esteticky vyřešit hrany, kde se schází horizontálně a vertikálně obložená plocha.



Jak se o keramiku v kuchyni starat?


Na běžnou kuchyňskou špínu obvykle stačí přípravky běžně dostupné v drogeriích obsahující alkohol jako je Bref, Mr. Propper, Clin apod. Pokud však zrovna kupujete nové obklady a dlažby do kuchyně, vyplatí se vsadit na profesionální řešení a přímo v prodejně obkladů a dlažeb koupit čistidla určená přímo na keramiku, jako je například řada přípravků LBCS – prostředek CL 802, CL 803 a CL 804, které keramice v kuchyni i v celé domácnosti poskytnou odpovídající péči, aby obkladový materiál sloužil co nejdéle.



Nepodceňujte výběr


O vašich potřebách a požadavcích se vždy poraďte s prodávajícím v kamenném obchodě, nebo v showroomu, kde můžete design obkladů a dlažeb posoudit na vlastní oči a rovněž zkonzultujete své praktické požadavky. Při nákupu keramických obkladů a dlažeb vždy počítejte s 10 až 15% rezervou na prořez. U nakupovaného zboží sledujte i barevný odstín a rozměr (kalibr). Každý výrobce je značí na obalu svých výrobků číselným nebo znakovým kódem. Pro jednu místnost používejte materiál se stejnými kódy.


Dávno už také neplatí, že „co je dovezené, to je dobré“. Tento mýtus již čeští výrobci dávno překonali. V české produkci se setkáte se speciálními sériemi určenými do koupelen i kuchyní a máte tak jistotu, že kromě designu bude koupený materiál i dobře sloužit. Nakupovat dovážené zboží je jednoznačně rizikovější, a proto kontrole jeho parametrů věnujte zvýšenou pozornost. U dováženého zboží leckdy ztratíte možnost reklamace nebo nemáte možnost dokoupení dalšího zboží stejných parametrů – což platí zejména při nákupu keramiky v „akcích“ v různých marketech. Z tohoto pohledu je nákup obkladů tuzemské provenience jistotou, na kterou se vyplatí vsadit.


Autor: 
RAKO – obklady a dlažby, výrobce LASSELSBERGER, tel: 378 021 333, www.rako.cz

Přečtěte si také: Význam toalety