Nepodceňujte plastová okna
Plastová okna patří zejména díky výhodnému poměru cena – výkon stálicí na trhu, jejich podíl tvoří stabilně více než polovinu. Jednoznačně patří mezi produkty s největším podílem skalních odpůrců i příznivců a stále budí v tomto směru emoce.

Bílá plastová okna dnes častěji ustupují barevným „kolegům“. Většinou si asi představíte plastová okna v imitaci dřeva, tedy v hnědém provedení s kresbou připomínající dřevinu. Tato opěvovaná nebo naopak zatracovaná barevná varianta plastových oken je stále častěji nahrazována moderními šedými odstíny. „Šedá plastová okna totiž umí velice přesvědčivě napodobit hliníková okna, která patří cenou do vyšší kategorie výrobků,“ vysvětluje J. Korbelář z VEKRA okna. Z hlediska tepelné izolace jsou na tom plastová okna lépe než hliníková.

seda plastova okna

TIP: různé typy oken a jejich podrobný popis najdete tady

Stále oblíbené jsou také tzv. polodekory, plastové okno je pak například bílé v interiéru a barevné provedení z venkovní strany. Zvenku můžete okna ladit s fasádou a uvnitř si zachovat univerzální bílou barvu, která se dobře hodí prakticky do každého interiéru. Velmi neotřelý vzhled domu může vzniknout i tehdy pokud zvolíte například bílé rámy oken a barevná křídla. Často se barevné kombinace hodí u rekonstruovaných domů, kde původně byla okna s různě barevnými rámy a křídly.

Dřevěná okna jsou krásná
Moderní dřevěná okna nebývají většinou bílá, jak je tomu u starých špaletových oken, ale v různých barevných provedeních. Nejběžnější jsou hnědé odstíny dřevin, ale častá jsou i provedení v barevných odstínech podle vzorníku RAL.

modra okna

V poslední době stále častěji lidé volí dřevěná okna v transparentním laku. Přirozenou kresbu dřeva a krásu přírodního materiálu tak nic neskrývá. „VEKRA vyrábí dřevěná okna v transparentním provedení výhradně z nenapojovaných dřevěných lamel, na pohledových stěnách tak vzhled neruší viditelné spoje,“ upřesňuje J. Korbelář z VEKRY.

Dřevohliníková okna patří do vyšší cenové kategorie, ale i tak se na trhu stále častěji prosazují, zejména u novostaveb. Kombinují totiž dvě velmi podstatné přednosti – krásu přírodního materiálu v interiéru a skvělou ochranu z exteriéru díky hliníkovému opláštění. Z venkovní strany může být hliníkové opláštění v široké škále barevného ladění, včetně folií s designem dřeva a z interiéru můžete mít třeba přírodní vzhled dřeva. „VEKRA nabízí čtyři produktové řady dřevohliníkových oken, které se liší tvarem opláštění, a to včetně varianty se skrytým křídlem,“ říká J. Korbelář z VEKRY.

okno do oblouku

Okna jsou výrazným prvkem, který může zcela změnit vzhled domu. Pokud se chystáte rekonstruovat nebo budete stavět nový rodinný dům, zkuste přemýšlet o oknech nejenom z hlediska úspory tepla a funkčnosti, ale věnujte pozornost i barvám a designu. Váš dům pak může být nejen stavbou, ale bude i zajímavou stavbou.
TIP: rady a tipy jak okna vybírat najdete v Praktickém Rádci