Lampy mají jednu obrovskou výhodu a tou je velký prostor k vyzdobení. Technik je opravdu mnoho, od koláží, přes rytí, malování, potisk nebo jen lepení dekorací přímo na lampu.

Zkusíme vám některé možnosti představit a poradit, jak můžete doma sami vytvořit něco krásného.


Nejlepším tvarem pro různé renovace jsou klasické kuželovité lampy, jejichž stínítka přímo vybízejí k tvoření a změnám.

Jednou z nejjednodušších metod je obyčejné malování. Stačí si pořídit barvy na materiál, jaký máme na lampě. Malovat jde na textil, papír, keramiku i dřevo.

I pokud nejste zrovna umělecký malíř, nemusíte se bát. Zkuste si motiv obkreslit z knihy nebo časopisu jen tak na papír, pak se vám bude malovat mnohem lépe a budete si jistí. Na lampu si nejdříve naznačte obrys obrázku tužkou a pak již vše půjde určitě samo.

Do dětského pokojíčku postačí třeba namalovat barevné proužky nebo kolečka. Velmi zajímavé jsou i barevné otisky, takže pokud se přeci jen bojíte rovnou malovat, zkuste si do barvy namočit prst, dlaň, mušličku, kamínek…..fantazii se meze nekladou. Krásný obtisk vytvoříte i za pomocí suchých rostlin, různých druhů koření nebo třeba obyčejného listí ze stromů.


Další možností, jak lze netradičně ozdobit je i polepování. Na to vám stačí kvalitní lepidlo a to, co hodláte využít jako dekorační materiál.

A že takových materiálů je nepřeberné množství, vám je jistě jasné. Použít můžete různé drobné kamínky, flitříky, mušle, perličky či různé korálky.

Hodně záleží na místnosti, ve které lampa stojí. Opět upozorníme na dětskou lampičku, protože hravých materiálů je opravdu mnoho. Zkuste si celá rodina jen tak pohrát a každý si můžete vytvořit tu svou lampičku. Dětem se určitě budou líbit dekorace z maličkých plyšáků, korálků či barevných třásní. Pokud máte doma zbytky vlny, udělejte si třeba malé bambulky, které pak stačí zavěsit na spodní okraj lampičky. Uvidíte, že výsledek bude stát za tu námahu.


Díky použití již zmiňovaného koření máte, mimo krásné a netradiční lampy, ještě jeden bonus v podobě nádherně provoněného pokoje. Ona skořice, hřebíček nebo třeba vavřínový list po zahřátí krásně voní, a tak vám po rozsvícení lampy postupně vůně vnikne do celého pokoje.


Razítkování je snadný způsob opravdu pro každého. Ve speciálních obchodech s výtvarnými potřebami najdete krásné motivy razítek, a tak si stačí jen vybrat razítko a barvu, kterou použijete. Velmi efektní je k razítku použít i zlatavý prášek, který vzorům dodá vznešenost a noblesu.


Na závěr máme jednu důležitou radu. Uvědomte si, že barva stínítka ovlivní barvu v celém pokoji. Proto je třeba vědět, k jakým účelům budete světlo využívat, u čtení oceníte světlé jemné barvy, pokud chcete vytvořit intimnější osvětlení, oranžová, žlutá nebo červená kombinace bude skvělá volba.

Foto: Ikea