Nejen, že jsou ozdobou okna, ale mají i mnoho dalších výhod.

Mohou místnost ukrýt před slunečními paprsky, vytvářejí soukromí, udržují teplo a také mírně izolují proti hluku.


Vybrat ten správný typ závěsu není vždy jednoduchá záležitost. Existuje nepřeberné množství materiálů, vzorů i tvarů. Je potřeba výběr vzoru neuspěchat, protože konečný estetický dojem je výsledkem právě správné volby vzoru a materiálu.

Závěsy je možné doplnit různými lemy, poutky a mašlemi, které závěsy stahují a výborně doplňují a mnohdy právě správná volba doplňků zvýrazní celkový dojem.


V neposlední řadě jsou důležité také závěsné systémy.

Právě konstrukce zaznamenaly v posledních letech obrovský vývoj a tak zavěsit závěs už dávno neznamená jen použít garnýž a známé žabky.

K zavěšování se používají různé dřevěné nebo kovové tyče, trubky a také různé kolejnicové systémy.



Jaký typ závěsu vůbec pro danou místnost vybrat?


Především je třeba zvážit, jakého výsledku chceme zavěšením závěsu docílit. Jde o to, zda chcete jen soukromí nebo potřebujete vytvořit dojem menšího nebo většího prostoru. Ano, i to za pomocí závěsů můžete dokázat.


V garsonkách a jiných místech, kde potřebujete oddělit od sebe nějaké prostory je výhodné použít závěsy na oddělených tyčích, díky jim zakryjete nebo schováte to, co potřebujete mít oddělené a přitom to nebude prostoru na škodu.

Jestliže potřebujete vytvořit jednoduchý a praktický dojem místnosti, vyberte si nejlépe světlou jednobarevnou látku. Závěs zavěste na kroužky na tyči a jistě vytvoříte elegantní a jednoduchý styl, který místnosti prospěje lépe, než volánky či krajky.

Ty jsou vhodné ve větších místnostech a na vysokých oknech. Vytvářejí dojem honosnosti a hodí se právě k dotvoření elegantního dojmu v pokoji například se starožitným nábytkem.


V dětském pokoji se nebojte pohrát si s fantazií a společně s dětmi si můžete zkusit vytvořit jedinečný doplněk. Stačí k němu jednobarevná látka a na ni můžete spolu s dětmi namalovat barvami na textil to, co jen budete chtít. Technik je opravdu mnoho a věřte, že takové tvoření bude bavit nejen vaše děti, ale také vás. Můžete zvolit batiku, malování na textil, savování. Prostě všechno to, na co si troufnete. Nejste zrovna malíři? Nevadí, zkuste obtisky. Do barvy na textil ponořte třeba dlaň, hračku, kostku, listy ze stromů nebo cokoliv, co vás napadne.

Pokud máte z malování různých motivů strach, zkuste třeba obyčejný závěs vyzdobit přišitím plyšáků, mušliček nebo barevných korálků. Uvidíte, jak netradiční závěs děti a jejich kamarády nadchne.


Nu a pokud se vám nechce šít a dlouze se s něčím namáhat, postačí třeba i kousek látky, kterou omotáte kolem závěsné tyče a zbytek látky spustíte po boku dolů. Možností je opravdu mnoho, inspirujte se u známých, projděte si různá studia a obchody a uvidíte, že najdete ten správný závěs i pro vás.


Foto: Linie design studio s.r.o.