Interiérový design

Když dům nefunguje tak, jak má

Možná tuhle situaci znáte. Seženete pozemek, na kterém postavíte nebo raději necháte postavit svůj vysněný domeček. Když ho konečně zařídíte, jste spokojení. Zbylé finanční prostředky (pokud jsou) věnujete na realizaci zahrady. Jenže po nějaké době zjistíte, že dům nefunguje tak, jak jste si představovali. Přestože jste nešetřili na použitých materiálech, ani na projektu, a dokonce jste zapojili svou vlastní fantazii, není to nějak ono. Jak tuto situaci řešit?

 

Nejprve se poraďte

Než se pustíte do libovolných nápravných opatření, doporučujeme Vám uspořádat malou domácí poradu s cílem najít překážky, které stojí v cestě Vašemu komfortnímu bydlení. Určitě se shodnete na několika základních problémech. Mezi ty nejčastější patří neútulnost obývacího pokoje, pocitově chladná ložnice, nevhodně koncipovaná kuchyně, případně celá obytná zóna. Výsledek porady si pro jistotu poznamenejte na kus papíru. Tento malý papírový tahák se Vám totiž bude hodit, až se rozhodnete svěřit se svým problémem odborníkům. V tomto případě interiérovým designérům, kteří nejprve přiřadí nedokonalostem Vašeho interiéru patřičné diagnózy (jako je například nevhodné členění obytné zóny, nebo nevyhovění ergonomickým nárokům v kuchyni), a pak se pustí se do díla! Že jste o bytových architektech už ledacos slyšeli, přesto přesně nevíte, v čem jejich práce spočívá? Nevadí, níže Vám to vysvětlíme! 

 

Na návštěvě u Vás doma

Interiérový designér, to je profese se zvučným jménem, co říkáte? Jak by také ne, když v sobě spojuje technické a kreativní dovednosti. Cílem práce interiérových designérů je pohledný, atraktivní a především perfektně fungující interiér. Když se rozhodnete pozvat designéra na návštěvu k Vám domů, průběh návštěvy bude vypadat nějak takto.

Specialista na interiéry se nejprve zeptá, kolik lidí žije ve Vaší domácnosti, zda máte domácí mazlíčky, a jak vypadá Váš životní styl. Dále se bude ptát na Vaše pocity. Ve kterých částech domu se cítíte příjemně, a ve kterých naopak ne. V této fázi se Vám bude hodit připravený papírový taháček. Po tomto vstupním rozhovoru se designér pustí do vlastního hodnocení situace v interiéru.

Tip: Během rozhovoru buďte upřímní, svěřte se, co máte rádi a co rádi děláte. Vždyť v upraveném interiéru budete bydlet Vy sami!

 

Návrh

Po zmapování a zhodnocení celkové situace následuje kreativní proces, jehož výsledkem je hotový návrh. (Tento návrh designér připraví ve své kanceláři a dodá ho ve stanovené lhůtě.) Návrh se obvykle sestává z několika variant řešení. Všechny varianty se snaží efektivně využít vše, co interiér nabízí, a tuto efektivitu využití skloubit s pěkným designem a pohodlím. Do návrhu (zpracovaného pomocí software ve formě 3D vizualizace) je rovněž zahrnuta cenová kalkulace. Nakonec Vám designér vysvětlí průběh procesu, který bude následovat v případě, že se rozhodnete pro některou z nabízených variant.          


Buďte asertivní

Přes užitečnost této služby by si většina lidí interiérového designéra domů nikdy nepozvala. Proč? Z obavy, že jim odborník nemilosrdně zkritizuje jejich způsob bydlení. A ve finále je donutí utratit vysoké finanční částky za hypermoderní nábytek a další zařízení, v jehož společnosti se nebudou cítit jako doma, ale jako na návštěvě! Kdo ale vsadí na designéra s vynikajícími referencemi, kterému vysvětlí své potřeby, zdůrazní priority (je dobré mít v zásobě fotografie interiérů, které se Vám líbí) a přidá trošku zdravé asertivity, tomu toto nebezpečí nehrozí!   

                      

Čím dříve, tím lépe!

Pokud máte tu možnost, vřele Vám doporučujeme, začít spolupracovat s interiérovým designérem již ve fázi projektování stavby. Nejenže tak budete mít více možností, jak své bydlení uspořádat, ale v konečné fázi ušetříte spoustu peněz. Ptáte se, kolik zaplatíte za služby interiérových designérů? Cena se pochopitelně odvíjí od charakteru a náročnosti zakázky. Pokud budete potřebovat pouze konzultaci, zaplatíte kolem pěti set korun. Jestliže však bytovému architektovi svěříte celou zakázku, tedy nejen návrh, ale také koordinaci řemeslnických prací včetně dohledu a výběru dodavatelů, pak počítejte s tím, že se cena této služby bude pohybovat kolem 10% celkových nákladů zakázky. Jestliže se rozhodnete obývat skutečně atypický druh domova, jehož realizace je velmi složitá, cena se může vyšplhat o něco výše.


Přečtěte si také: Domácí čistička odpadních vod

Foto: Samphoto