Jak vybrat design kování
Nábytkové kování je především doplňkem. Tím ovšem nechceme říct, že není důležité. Naopak kování má velmi designovou i funkční hodnotu, ale zpravidla se nejdříve vybírá celkový charakter pokoje a k tomu se ladí všechny tyto, na první pohled, maličkosti. Ať už tedy probíhá modernizace nebo výstavba jakéhokoli prostoru, kde bude hrát roli nábytkové kování, je třeba se zaprvé zamyslet, jaký styl bude pokoj mít. Pokoj zařízený ve francouzském stylu vyžaduje odlišný druh kování (často ozdobný) než pokoj inspirovaný současnými trendy. Jsou součástí prostoru jednoduché a přímé tvary nebo ozdobné a složitější? Vybírejte kování, které odráží ten samý styl.

moderni kovani

Význam barvy a funkce

Ideální je vybírat kování i skříňky u jednoho výrobce. Nejenže pak máte jistotu, že kování perfektně sedne, ale také si můžete snadno vše vyzkoušet. Při výběru kování je důležitý především materiál, barva a tvar.

Barva
Inspirujte se věcmi kolem sebe. Zkuste zvolit podobný tón kování, jako mají svítidla nebo další prvky v pokoji. Co se týče barvy, je důležitý kontrast a to nejenom u kuchyňských skříněk, ale u jiného nábytku vybaveného kováním. Zpravidla stejná barva nebo materiál působí nenápadným až nudným dojmem. Vždy je dobré, aby zde panoval jistý kontrast. V dnešní době není problém najít úchytky v tradičních kovových barvách, bronzu či stříbře tak i v pastelových barvách.

kovani detail

Materiál
Díky dnešním rozsáhlým možnostem, můžete vybírat z mnoha materiálů jako je kov, dřevo, keramika, plast či sklo. I v případě materiálu platí, že by kování mělo vytvářet kontrast se skříňkou v pozadí.

Funkční kování
Další věcí je, aby kování bylo plně funkční. Nábytkové kování lze vybrat v mnoha různých kombinacích a záleží jen na vás, co vám takříkajíc sedne. Někdo například preferuje knobky, protože se dají snadněji uchopit než podélné úchytky. Někdo na druhou stranu dává přednost právě podlouhlým úchytkám, protože tolik nevystupují.

kulate kovani

Nejlepší způsob, jak vybrat funkční kování, je si ho osobně vyzkoušet. Osahat si, jak dobře se bude uchopovat a to v různých pozicích. Nezapomínejte, že různé skříňky jsou nahoře, dole nebo v rozích. Nepodceňujte toto vyzkoušení, zejména vybíráte-li kování pro kuchyň.

Na různé druhy kování, ale i nábytkových dvířek a dalšího vybavení pro kuchyň a domácnost se podívejte na www.dvirka-kovani-kuchyne.cz.
logo kate trading