Nezoufejte, s pomocí odborníků specializovaného internetového obchodu www.setta.cz Vám poradíme, jak na to.

Zdravý byt bez nežádoucích pachů 
Vaření je jedna z činností, bez které se v běžném životě asi neobejdeme, přičemž až 80 % domácností v ČR používá k vaření a pečení zemní plyn. Jen málokdo si však uvědomuje, že se jeho spalováním v interiéru bytu spotřebovává čistý vzduch a zároveň vytváří spaliny, které mohou negativně ovlivňovat vnitřní pohodu v bytu. Jmenujme především oxid uhelnatý, který je například obsažen i ve výfukových plynech automobilů, a který ve zvýšených koncentracích blokuje přenos kyslíku v těle a způsobuje tím vyčerpání, bolesti hlavy a závratě. Důkladné odvětrání místnosti je proto naprostou nezbytností. Digestoř má ale své opodstatnění i tehdy, když k vaření zemní plyn nepoužíváte. Spolehlivě Vás zbaví nejen vlhkosti, která může v krajním případě poškodit okolní skříňky, ale i mastnoty, která se jinak usazuje na kuchyňských skříňkách, záclonách a v případě spojených prostor i na nábytku nebo sedačce. Výkonná digestoř zabrání tomu, aby se pachy vzniklé při vaření šířily po celém bytě a umožní vám nejen radost z vaření, ale budete se cítit příjemně v dobře odvětraném bytě.

Výkon a hlučnost
Výkon neboli kapacita a hlučnost odsavače par patří mezi nejdůležitější parametry. Při výběru digestoře je v prvé řadě nutné vzít v úvahu rozměry odsávaného prostoru. Často se nejedná pouze o kuchyni samotnou, ale také o přilehlou jídelnu, obývací pokoj, či jinou místnost, která společně s kuchyní tvoří neoddělitelný celek. Kvalitní odsavač by měl zvládnout 5-10 výměn vzduchu v místnosti za hodinu, a to na takový rychlostní stupeň, u kterého hladina hlučnosti nepřekročí 55 decibelů. 
Samotný odsavač však představuje pouze jednu součást systému. Neméně významnou roli zde hraje odtahové potrubí. Pro efektivitu celého systému je velmi důležité, aby odváděnému vzduchu bylo kladeno co nejméně překážek, jako jsou například ostré ohyby či špatně průchodné venkovní mřížky. Rovněž je nevhodné zredukování předepsaného průřezu potrubí, tento krok může znamenat ztrátu i více jak 50 % výkonu a stejné navýšení hlučnosti. 
Za praktické příslušenství digestoře je odborníky považována zpětná klapka, což je zařízení, které se vkládá na výstupní hrdlo digestoře. Nejenom, že zabraňuje pronikání studeného vzduchu zvenčí, ale zároveň brání úniku teplého vzduchu z místnosti a následné tvorbě kondenzátu v potrubí. Oceníte jej také v případě odtahu do větrací šachty, na kterou je napojeno více uživatelů, protože po vypnutí digestoře se k vám nedostanou nežádoucí pachy z ostatních kuchyní.

Verze s odtahovým potrubím je právem považována za nejefektivnější (znečištěný vzduch je spolehlivě odváděn ven) a nejméně hlučné řešení (ventilační jednotka není zatížena odporem uhlíkových filtrů). 



Zajímavé technologie a funkce
V současné době má zákazník možnost vybírat z velkého množství značek a modelů odsavačů, od běžných se standardní výbavou až po luxusní modely, které jsou vybaveny moderními technologiemi, což se pochopitelně odráží v jejich ceně. 

Velký výběr nabízí například léty prověřená značka FABER, která
se již více než 50 let specializuje výhradně na kuchyňské odsavače par a může se pochlubit celou řadou prvenství a ocenění na světových výstavách. Na českém trhu v současnosti nabízí celkem 156 modelů odsavačů par, z nichž mnohé jsou vybaveny revolučními technologiemi, jako je například unikátní patentované řešení FABER Sil-k (the silence key), které redukuje vnímaný hluk o 12 decibelů. Jen pro Vaši představu: 16 výrobků vybavených touto technologií vytváří stejně vnímaný hluk jako jeden klasický odsavač stejného výkonu. Za zmínku stojí i technologie Hour 24, která umožňuje trvalou ventilaci kuchyně 24 hodin denně nebo technologie Sensor – automatický provoz, kdy je výrobek vybaven senzory, které sledují úroveň vlhkosti vzduchu a přítomnosti pachů. Za pozornost stojí i LED diodové osvětlení, jehož hlavní výhodou je velmi dobrá intenzita osvětlení, které se svým spektrem blíží přirozenému světlu a nezkresluje barvy předmětů. Tento světelný zdroj nevytváří ztrátovou tepelnou energii, má proto příkon pouze 3W a dlouhou životnost. LED diodovým osvětlením jsou u většiny značek vybaveny pouze špičkové modely.
 



Bonus jako milé překvapení

Na stránkách internetového obchodu
www.setta.cz společnosti KITCHEN TECHNOLOGY, s. r. o., který se specializuje právě na odsavače par, najdete nejen kompletní sortiment značky FABER, ale také cenově atraktivní modely značky SETTA a kompletní nabídku odtahových systémů.

Ti, kteří uvažují o koupi kvalitní digestoře a současně chtějí šetřit své finanční prostředky, si mohou vybrat digestoř z nabídky značky SETTA. U těchto digestoří je totiž kladen velký důraz především na cenovou dostupnost při zachování standardní kvality výrobku. Zákazníky vedle základní výbavy jistě potěší také bonus v podobě zpětné klapky a 1,5 metru dlouhého flexibilního odtahového potrubí. Oba přídavné komponenty, které jsou v případě spotřebičů SETTA součástí standardního vybavení, se u ostatních značek musí zpravidla dokupovat.

Od letošního podzimu budou navíc digestoře SETTA v základní výbavě opatřeny LED diodovým osvětlením, a to při zachování stávajících cen. O spolehlivosti výrobků zákazníky jistě přesvědčí pětiletá záruka jak na výrobky SETTA, tak i na výrobky FABER.

Pečujeme o digestoř
Moderní nerezové odsavače par jsou zajímavým designovým prvkem kuchyňského interiéru. K jejich údržbě, zejména k odstranění mastnoty a dalších nečistot, se vyplatí používat čisticí prostředky, které doporučují samotní výrobci odsavačů. Účinnou složkou těchto prostředků jsou parafíny, které po vyleštění vytvoří na nerezovém povrchu film odolný proti omaku. Při údržbě digestoře zásadně nepoužívejte prostředky, které obsahují chlór nebo podobné agresivní látky! Nevhodné jsou rovněž chemikálie používané při čištění nerezových dřezů, vodovodních baterií atp. Stejně tak nepoužívejte prostředky, které by mohly poškrábat nerezový povrch. Lakované povrchy udržujte pouze omytím vodou se saponátem. K čištění používejte pouze měkký hadřík, aby nedošlo k nežádoucímu poškrábání povrchu. Věříme, že při dodržení našich doporučení týkajích se výběru a údržby Vám bude digestoř ochotně sloužit po mnoho let!  

Zdroj, foto: SETTA

Přečtěte si také: Umělé rostliny nové generace