Vytvoření spodní konstrukce podlahy


Ještě před tím, než se pustíme do pokládání palubek, je třeba si vytvořit spodní konstrukci. Ta se tvoří pomocí speciálních podkladových latí. Při přípravě spodní konstrukce je vhodné použít také izolační desky, které mají tu vlastnost, že tlumí hluk. Tyto desky nařežeme do pruhů v šířce podkladových latí a latě jimi podložíme. Jedná-li se o místnost s vyšším rizikem stoupající vlhkosti, položíme po celém povrchu podkladové plochy také polyetylenovou fólii. Teprve na ni pak postupně umístíme podkladové latě spolu s podloženými pruhy z izolačních desek. Do prostoru, který je mezi jednotlivými latěmi, ještě vložíme speciální izolační vrstvu, vyrobenou z minerální vlny.

Barkotex dřevěné podlahy a jejich pokládka

Pokládka palubek z masivního dřeva


Jakmile máme spodní konstrukci hotovou, můžeme přikročit k samotnému pokládání palubek. Začneme první řadou dřevěných prken, která umístíme drážkou směrem ke zdi. Důležité je dodržet velikost dilatační spáry ke stěnám, která by měla být cca 10 až 15 mm. Spáru zajistíme pomocí dřevěných klínků, které později odstraníme. Dřevěné palubky vyrovnáme a zafixujeme u stěny hřebíky. Pokud bude třeba palubky přiřezávat, vždy řežeme z jejich zadní strany. Palubky postupně přirážíme pomocí kladiva a kousku dřeva a k přichycení pak použijeme šrouby.

Pokud jde o koncové kusy palubek, tak k jejich umístění použijeme páčidlo, jež patří mezi nejdůležitější pracovní pomůcky u pokládání podlahy z masivního dřeva. Co se týká umístění palubek, tak ve většině místností se doporučuje pokládat je ve směru pronikajícího světla, pouze u chodeb a jiných podlouhlých místností je vhodnější pokládat je napříč k delší straně.

Dokončení pokládky


V poslední fází naší práce je třeba odstranit distanční klínky a umístit parketové sokolové lišty, které našroubujeme na stěnu. Tyto lišty slouží k přichycení první řady prken a také k zakrytí dilatačních spár. Aby nebyly vidět šrouby, použijeme parketové lišty dohromady s upevňovacími profily.

Podlaha z masivního dřeva
je bezesporu velmi kvalitním typem krytiny a díky svým unikátním vlastnostem jí mnoho lidí dává přednost. Její pokládka sice nepatří mezi jednoduché práce, ale pokud máte s podobnými činnostmi zkušenosti, dá se zvládnout i svépomocí.

Doporučuji


Máte-li v plánu pořídit si masivní dřevěnou podlahu, vezměte v potaz také třívrstvé dřevěné podlahy. Jsou mnohdy stabilnější než právě masivní podlahy.