Většina starších rodinných domů je vytápěna kotlem na pevná paliva. To vyžaduje trvalou obsluhu – plnění paliva do kotle, dosypávání, vysypávání popela, čištění. S tím dále souvisí i další úkoly jako čištění a revize komínů, shánění zátopového dřeva či skládání paliva před zimou. Obtížné to bývá zejména s přibývajícím věkem. Instalace tepelného čerpadla tento problém odbourá.

Jak funguje tepelné čerpadlo?
Pracuje na stejném principu jako chladnička, pouze v opačném režimu. Odebírá tepelnou energii z okolí a přenáší ji do topného systému. Podle zdroje vstupní energie existuje několik typů tepelných čerpadel. Nejčastější kombinaci představují země/voda, voda/voda a vzduch/voda.

Tepelné čerpadlo odebírá teplo ze země, vzduchu nebo vody do trubek, kde proudí nemrznoucí směs. Teplo je přiváděno do výparníku a tam je předáno pracovní náplni tzv. kapalnému chladivu. Jedná se o speciální látku s bodem varu nižším, než je teplota prostředí, z něhož se teplo odvádí. Zahřátím se chladivo odpařuje, a tím dochází ke změně skupenství.

Vzniklé páry jsou stlačeny kompresorem, což má za následek několikanásobné zvýšení teploty chladiva. Takto získané teplo lze využít k vytápění domu nebo třeba k ohřevu vody v zásobní nádrži.

Výběr vhodného tepelného čerpadla
Obecně platí, že pro novostavby s volným pozemkem bez terénních úprav jsou vhodné hlubinné vrty nebo zemní kolektory (země/voda). V místech, kde probíhá jen rekonstrukce topné soustavy, je vhodnější kompaktní tepelné čerpadlo vzduch voda, které lze umístit téměř kamkoliv. Tam, kde je dostatek studniční měkké vody s celoroční teplotou minus 9°C se preferuje typ voda/voda.

Kolik se dá ušetřit s tepelným čerpadlem
Tepelné čerpadlo dokáže ušetřit přibližně 45 až 55 % z celkových provozních nákladů domu, což je několik desítek tisíc korun. Finanční návratnost tepelného čerpadla se u novostaveb pohybuje kolem tří až pěti let oproti běžnému způsobu vytápění. Tepelné čerpadlo ve starším domě má návratnost kolem šesti let. Pokud v budově budete provádět rekonstrukci stávajícího topení na elektřinu nebo zemní plyn, pohybuje se návratnost v rozmezí šesti až deseti let.

Tepelné čerpadlo dokáže ušetřit přibližně 45 až 55 % z celkových provozních nákladů domu

Od tepelného čerpadla každý očekává především úsporu energie. Abychom byli konkrétnější a nepohybovali se pouze v obecné rovině, tak jsme spočítali, kolik s tepelným čerpadlem ušetříte při tepelné ztrátě 10 kW.

Roční spotřeba energie tepla v takovém domě dosahuje až 16 000 kWh, spotřeba na ohřev teplé užitkové vody 4 000 kWh. Teoreticky se o vytápění v domě stará elektrokotel za teplo a ohřev vody zaplatíte ročně cca 62 000 korun. Pokud zvolíte k vytápění tepelné čerpadlo země-voda o výkonu 9,1 kW, snížíte náklady na vytápění o více než polovinu, konkrétně na 23 500 korun.

Co zvyšuje efekt tepelného čerpadla?
- nová okna - zateplené obvodové konstrukce
- velikost radiátorů (čím větší, tím lepší)
- podlahové vytápění
- malá tepelná ztráta objektu

Nevýhody čerpadla vzduch voda
- nižší účinnost při silných mrazech
- vyšší provozní náklady – oproti jiným tepelným čerpadlům
- hlučnost

Nevýhody čerpadla země voda (plošný korektor)
- na 1kW výkonu je potřeba min 30m2 volného pozemku
- na pozemku není vhodné v budoucnu stavět

Nevýhody čerpadla voda voda
- nutná pravidelná údržba a dozor
- možnost vyčerpání studny
- vysoký příkon ponorného čerpadla