A tak, ať již něco píšete, kreslíte nebo se třeba věnujete ručním pracím, osvětlení je prostě zásadní a nelze jej jen tak přejít jednou žárovkou nebo malinkou lampičkou.


Pracovní lampy mají za úkol naprosto perfektně osvítit co největší plochu celého stolu, přičemž důraz by měl být na tu nejvíce využívanou část a to tak, aby nevznikaly na ploše nějaké stíny a rušivé odrazy.

Lampa jako taková se skládá z ramene a svítící části. Rameno by mělo být vždy dostatečně dlouhé a také flexibilní aby jste si mohli světlo vždy přizpůsobit činnosti, jakou vykonáváte.

Hlavice lampy je složená ze stínítka a zdroje světla.

Stínítko je poměrně důležitá součást, protože díky němu můžeme dobře vidět, ale také dokáže světlo korigovat tak, aby nás neoslňovalo přímo do očí.

Vzdálenost světelného zdroje od pracovní plochy by měla být větší, než 40 cm. Pokud je níž, může vytvořit pro oči velmi nepříjemný kontrast světla a stínu.

Zdrojem osvětlení může být buď klasická žárovka, která je ale častěji nahrazována halogenovou úspornou zářivkou. Její výhodou je nižší spotřeba energie, mnohem delší životnost (oproti klasické žárovce je několikanásobná) a také schopnost vydávat i při nižším výkonu více světla.


Samotná lampa by měla mít stabilní upevnění. To může být pevné nebo lze lampu připevnit pomocí skřipce či jiného mechanizmu k desce stolu nebo i polici.

Upevnění, ať už je jakékoliv by mělo být opravdu pevné, aby se nestalo, že vám lampa spadne na stůl. Ono pracovat s pocitem, že vám každou chvíli světlo popálí ruce nebo se pádem rozbije se opravdu nedá.

Umístění světla by mělo být v souvislosti s tím, zda je využívá pravák nebo levák. U praváků by mělo světlo přicházet shora vlevo a u leváků opačně.

V dnešní době je součástí téměř každého pracovního stolu také počítač. Odborníci doporučují, aby světlo měkce osvětlovalo stěnu za monitorem, díky čemuž dochází ke snížení kontrastu mezi tmavým okolím a jasně svítící obrazovkou monitoru.

Jestliže máte klávesnici níž, než je samotná plocha, uvažujte o menším světlu, které osvítí přímo klávesnici.


A co design?

Popusťte uzdu fantazii a nechte se unášet představou, svým vkusem a samozřejmě také vzhledem a typem celého interiéru.

Pro děti je výhodné pořídit barevnou a veselou lampičku, ani nemusí být posledním hitem sezony, hlavní je, ať ladí s barvami pokoje a aby se jednoduše malému človíčkovi líbila.

Jestliže se vám líbí extravagance a moderní styl, směle do to, ale zkuste popřemýšlet, zda se vám módní výstřelek bude líbit i když už nebude moderní. Ono někdy je lepší použít nadčasové designy, které se nikdy neokoukají.


A ještě jedna malá rada na závěr….dejte výběru čas, běžte se podívat do specializovaných obchodů, projděte si pár internetových stránek a uvidíte, že najdete tu nejlepší lampičku i pro vás.

Foto: http://www.foscarini.com