Taková pohodlná sofa je pro tyto účely ideální. Dnes Vám poradíme, jak vybrat sofa nebo gaučík přímo do ložnice! 

Dejte si šlofíka!
Odpoledních dvacet je osvědčeným trikem, jak během dne dočerpat potřebnou energii. A nemusíte být ani pacient v rekonvalescenci, ani unavená budoucí či současná maminka. Odpolední šlofík prospěje každému. Pohodlná sedací souprava je sice obvyklou součástí obývacího pokoje, je tu však jeden háček. Během dne, zejména v sobotu a v neděli, tu není příliš klidu. Televize, členové rodiny a jejich návštěvy. Přeci je nevyženete do kuchyně nebo na zahradu, protože se chcete na chvilku natáhnout! Navíc o Vašem krátkodobém zdřímnutí nemusí vůbec nikdo vědět. Sofa ve Vaší ložnici je proto v tomto případě naprosto ideálním řešením.

Designová shoda
Na rozdíl od obývacího pokoje není sofa nebo gauč v ložnici dominantou interiéru. Na to je třeba brát zřetel. Kus nábytku sloužící k odpolednímu zdřímnutí by proto měl spíše nenápadně splynout s celkovým interiérem. Pokud je například Vaše ložnice slušivě sladěná v kombinaci krémových odstínů (velmi oblíbená je zde například kombinace café latté), měl by se jí nový přistěhovalec co nejlépe přizpůsobit. Přesné zachování odstínu není nutné, stačí, když dodržíte tón a ložnici dovybavíte o něco tmavší nebo světlejší sofa. Při volbě tohoto kusu nábytku je neméně důležitá jeho velikost. Obecně platí, že by sofa měla být menší než postel. Pokud se Vám nepodaří, sehnat sofa v preferovaném barevném odstínu, lze k ní zakoupit nebo nechat na zakázku vyrobit povlak. Při menších odchylkách postačí polštářek v barvě ostatního zařízení ložnice. 

Potřebujete oživit ložnici? 
Pokud však potřebujete Vaši ložnici trochu oživit (člověk obvykle mívá se zakoupením nového kusu nábytku spoustu nových a často i velmi dobrých nápadů), můžete zvolit metodu kontrastu. S kontrastními barvami je však nutné zacházet opatrně. Chcete konkrétní tip? Tady je. Jestliže je Vaše ložnice příliš designově fádní (kupříkladu je celá bílá) a na vině není nic než jednobarevnost interiéru, pak ji můžete rozzářit třeba červenou. 

Pokud si však do Vaší čistě bílé ložnice nastěhujete naproti posteli červenou sedačku, přičemž v celé ložnici není nikde po červené ani zmínka, mohl by Váš nový kousek působit jako pěst na oko. K tomu, aby se tak nestalo, stačí jeden malý trik. Přidejte pár smyslných doplňků! Elegantní červenou vázičku na toaletní stolek, červený polštářek doprostřed postele a je to! Vaše sofa může zase na oplátku poskytnout azyl bílému polštářku s nenápadným červeným motivem. Pokud si rádi hrajete, můžete si koupit (nebo sami vyrobit) hned čtveřici těchto obrázkových polštářků a ty měnit třeba v závislosti na ročním období. Červený motýlek nebo ptáček na jaře, třešnička v létě, jablíčko na podzim a třeba vánoční hvězda v zimě, co říkáte? 

Pakliže Vaši ložnici zdobí černobílé fotografie, vězte, že velmi tenké červené rámečky dodají neobyčejné kouzlo celému prostoru. 

Na materiálu a tvaru záleží 
Poslední věcí, na kterou je třeba se při výběru sofa do ložnice zaměřit, je volba vhodného materiálu a tvaru. Pokud jde o materiál, zase by měl odpovídat ostatním materiálům použitým v interiéru. Jen tak mimochodem, víte, jaký druh materiálu je letos v kurzu? Jsou to sofa z masivu s luxusními potahovými látkami! V neposlední řadě nepodceňujte ani tvar nábytku, který dokáže do velké míry ovlivnit atmosféru místnosti. V konzervativnější ložnici se proto raději vyvarujte bizarních tvarů, které by mohly tuto harmonickou oázu klidu vážně narušit. Jestliže se však takový tvar do Vaší originální ložnice naopak hodí, není co namítat. Pamatujte na jen jednu věc. Sofa by měla být ergonomická a pohodlná pro Vaše tělo. Jen tak si příjemně odpočinete!

 

Foto: Samphoto