Každý zkušený kuchař nebo kuchařka vám potvrdí, že se vyplatí zvolit pracovní desku z velmi odolného materiálu.


Minimalizujte rizika

Často si to ani neuvědomíme, ale pracovní deska je nejvíce namáhanou plochou v kuchyni. Ze srovnání s takovou deskou jídelního stolu, která je zpravidla zakrytá ubrusem, vychází právě prostor mezi kuchyňským dřezem a varnou deskou mnohem hůře. Tak je tomu i v případě, že v kuchyni nevaří žádný začátečník, ale zkušená kuchařka nebo její mužský protějšek. Krájet zeleninu a maso na prkénku je samozřejmostí. Přesto však nemůžete vaši kuchyňskou desku trvale 100% ochránit před všemi nebezpečími, která jí při práni v kuchyni hrozí. Výběrem vhodného materiálu však můžete tato rizika minimalizovat.

 

Nešetřete na nesprávném místě

Šetřit na nesprávném místě, to se opravdu nevyplácí. Zejména, když jde o koupi věci, se kterou budete v každodenním kontaktu. Řada spotřebitelů se v touze po nižší ceně nechá zlákat ke koupi velmi laciných laminátových desek, které lze pořídit již za baťovskou cenu, a to od 399 Kč za metr čtvereční, v akci pak od 299 Kč za metr čtvereční. Brzy svého rozhodnutí hořce litují. Proč? Laciné laminátové desky nejsou příliš odolné. Snadno se odřou, může se do nich dostat voda, která dokončí jejich naprostou zkázu. A když na ně v slabomyslné chvilce postavíte horký hrnec, který jste zděšeně stáhli z varné desky s tím, že se vám pálí vaše pochoutka, zůstane tam věčná vzpomínka. Vaše krásná kuchyně si přece zaslouží něco odolnějšího, ale i hezčího, nebo ne?

 

Dražší laminát a nerez

Pracovní deska, to nejsou pracovní rukavice, které po dokončení hrubé práce jednoduše svléknete a hodíte do kůlny nebo do garáže. Je to součást kuchyně jako celku, a proto záleží nejen na jejich užitných vlastnostech, ale i designu. Pokud zvolíte nějakou dražší laminátovou desku, budete na tom už o poznání lépe, než tomu bylo v našem prvním odstrašujícím případě. Dalším druhem desky, která je in a navíc dobře vypadá, a ani příliš nestojí, je nerez. Praktický však příliš není. Jsou na něm neustále mapy od kapek vody a snadno se poškrábe.

 

Dřevěné desky

A konečně tu máme dřevo. Dřevěné pracovní desky se hodí nejen do rustikálních kuchyní. Také v těch ostatních vypadají nádherně. Otázkou zůstává, jak dlouho. To závisí na tom, jaký druh dřeva vyberete. Jak známo, dřevo si příliš nerozumí s vlhkostí a není ani příliš nadšené ze změn teplot. Dřevěné pracovní desky ze stromů, jako je borovice, nebo buk, se mohou časem začít kroutit. Je proto lepší, zvolit některou tropickou dřevinu, které vlhké prostředí není cizí. Počítejte ale s tím, že si trochu připlatíte.

 

Kámen

Kamenné pracovní desky vypadají skutečně luxusně. Tomu odpovídá jejich cena. Pod 3700 Kč za metr čtvereční je neseženete. Kámen je velmi odolný. Když na něj postavíte rozpálenou pánev, nic se mu nestane. Dokonce na něm můžete naprosto v pohodě krájet cokoli, co vás napadne. Nevýhodou však je, že není příliš odolný vůči skvrnám, zejména pokud jde o citrusy, nebo ocet. To se však dá vyřešit včasnou impregnací.

 

Umělý kámen

Velmi moderním materiálem je umělý kámen, tzv. technistone, vyrobený z kombinace materiálů: přírodního drceného kamene, směsi polyesterů a dalších aditiv. Pracovní deska z umělého kamene vypadá úžasně. V žádném případě se však nedoporučuje, na ní krájet, nebo dokonce pokládat rozpálené nádoby. Na druhou stranu se velmi pohodlně udržuje. 

Jak vidíte, všechno má své. Vybrat optimální materiál na pracovní desku není tak úplně jednoduché. Přejeme vám šťastnou ruku při výběru skromného tichého základu vaší kuchyně!

 

Foto: Samphoto