Dnes si posvítíme především na solární světla a lampy.


Šetrné i krásné

Počet obyvatel naší planety nezadržitelně stoupá a zásoby energetických surovin se snižují. Ceny energií rostou, a téma využívání obnovitelných zdrojů energie proto získává na aktuálnosti. Solární energie je jedním z těchto obnovitelných zdrojů. Proč si tedy nepořídit nějaké to solární světýlko, které se přes den nabije sluneční energií, a posvítí nám, až slunce zapadne? Trošku tak ulevíme přírodě i naší peněžence. Kromě toho nás solární světýlka v noci odmění svým krásným vzhledem. Záře solárního světla vprostřed zahradního jezírka s lekníny, kde kvákají žáby a šplouchají rybí ploutve, naplní toto místo pohádkovou atmosférou.


Jezerní solární světýlka

Pokud Vás náš tip na osvětlení zahradního jezírka zaujal natolik, že jste zatoužili po vlastním romantickém zátiší, není nic snazšího, než se vydat na nákup. Na vodní hladině se nejlépe vyjímají světelné koule. Koupíte je v internetovém obchodě, ale i ve větších hypermarketech. Koule se mohou buď volně pohupovat na vodní hladině, nebo je lze připevnit pomocí speciálního držáku. Umírněnější variantu představuje jezírko s jednou či dvěma svítícími koulemi. Pokud toužíte po něčem zajímavějším, upozorňujeme Vás, že existují také vodní světla, která v noci svítí různými barvami. Modrá, zelená a dokonce i červená. Pozor ale, ať neproměníte Vaši zahradu ve strašidelný les!


Svítící stromy

Svítící stromy nejsou pro každého. O Vánocích však můžeme vidět mnoho zahrad, kde jejich majitelé ověsili své stromy veselými nebo decentními světélky. Zejména větvím opadaných listnatých stromů přidají tato světýlka na kráse. Přes den si ani nevšimnete, že na stromech nějaká světélka jsou, zato večer oblékne Vaše zahrada slavnostní šat. A nemusíte se omezovat pouze na stromy. Tato světélka mohou být nejen krásná, ale i užitečná. Například v tom případě, kdy jimi označíte nějaký nebezpečný předmět umístěný na zahradě nebo překážku. Elegantně tak snížíte nebezpečí úrazů. Vaše zahrada se nemusí pyšnit světýlky pouze v adventním čase. Světýlka na Vás mohou spiklenecky pomrkávat, i když budete pořádat halloweenskou nebo jinou čarodějnickou party!


Decentní a umírněné

Jestliže ale nejste příznivci svítících jezírek a blikajících stromů či zábradlí, a přesto byste si solární světýlko rádi pořídili, kupte si stylovou solární lampu. Přes den se pěkně nabije na sluníčku a večer Vám bude ochotně dělat společnost při romantické večeři. A pro zapomětlivé zamilované je tu jedna zásadní výhoda. Tuto lampu nemusíte na rozdíl od svíček při odchodu do ložnice zhasínat! Solární světýlka vlastně nemusíte ani rozsvěcet. Automaticky se rozsvítí při setmění.

Při nákupu solární lampy můžete vybírat z mnoha variant a velikostí v několika cenových relacích. Váš stůl na terase tak může zdobit páreček klasických permonických lucerniček, či barevné světlo bizarního tvaru umístěné ve stylovém kovovém držáku. Také solární lampa ve tvaru šneka nebo žáby nevypadá špatně. Záleží jen na Vás, čím sobě a zahradě uděláte radost. A na závěr připomeneme jednu podstatnou výhodu všech druhů solárního osvětlení. Nepotřebujete žádné zásuvky a kabely, které by hyzdily Vaši zahradu. Uvnitř solárních světel je totiž zabudovaná akumulační baterie, která se neustále dobíjí. Jak jinak než absorbováním sluneční energie! 
 
Foto: NELUMBO