Co je mezonet?
Možná by na začátku nebylo od věci vysvětlit, co to ten mezonet vlastně je. Jedná se o vícepodlažní byt propojený schodištěm. Je pro něho tedy typické, že propojuje dvě podlaží a získává tak dojem menšího domku. Zpravidla se mezonety vytváří z dvou původních (samostatných) bytů nad sebou nebo bytu v posledním patře a půdy nad ním.

Jaké jsou pro a proti bydlení v mezonetu?
Už samotný název napovídá, že bydlení v mezonetu není jen o těch světlých stránkách. Asi jako všechno, mají i vícepodlažní byty dvě strany mince. A my si o nich v dnešním článku řekneme!



Výhody
Nejdříve z té světlé stránky, aneb proč je bydlení v mezonetu dobrý nápad:

• Dostatek místa

Pokud je pro vás jeden byt malý a na pořízení domečku zase nemáte finance, pak je mezonet ideálním kompromisem. Spojením dvou bytů vzniká opravdu vzdušný vícepodlažní byt, kde budete mít dostatek místa.

• Vzdušný prostor

Mezonetové bydlení je velmi vzdušné, odlehčené a působí moderním dojmem.

• Pohodlí i ve městě
Chtěli jste domek, ale to byste se museli přestěhovat na vesnici. Nebo snad ne? V jednom z našich článků jsme vám předložili výhody a nevýhody bydlení ve městě či na vesnici - a i s tím vám mezonet může pomoci! Díky němu si splníte sen o bydlení v „domě“ a zároveň nebudete muset opustit město.



Nevýhody

A teď z té druhé stránky, protože mezonety mají určitě i své nevýhody:

• Nahoře vedro, dole zima
Jedním z častých nešvarů mezonetů je vytápění. Když prostor vytápíte, teplo stoupá vzhůru, takže zatímco v patře vícepodlažního bytu budete mít teplo, prostory ve spodním patře se vám budou zdát chladné.

• Luxus, který něco stojí
Ještě než se pro bydlení v mezonetu rozhodnete, měli byste vědět, že to není nejlevnější záležitost. A to jak z hlediska pořizovací ceny (pokud byste si chtěli vícepodlažní byt koupit), tak i z hlediska spotřeby energie. Uvědomte si, že budete mít dva byty a ty něco stojí.

• Schodiště může být i na škodu
Typickým znakem mezonetu je schodiště, které spojuje dvě patra. Na první pohled se může zdát, že je to výhoda. Ovšem v případě, kdy máte děti nebo třeba nějaké zdravotní omezení, může být schodiště spíše na škodu.