Plusy i mínusy mohou najít na novém občanském zákoníku kupující a prodávající, pronajímatelé i nájemníci. Všichni by měli novinkám věnovat pozornost, protože jak známo, neznalost práva neomlouvá a znalost naopak může otevřít nové, dosud netušené možnosti.Kupující jsou například nově lépe chráněni před podvody v katastru, prodávající budou moci po dohodě nechat platbu daně na kupujících. Majitelé investičních bytů mohou dříve dostat z bytu neplatiče. A nájemníci? Mohou si pořídit domácí mazlíčky i bez souhlasu majitele.

Pokud by se daly nějak zobecnit změny, které přinesl nový občanský zákoník, mohli bychom říct, že zákoník se celkem významně postavil na stranu kupujících – lépe je chrání při koupi nemovitosti a také pokud plánují využít svoji nemovitost jako investici, dává jim lepší garanci výnosu díky pružnějšímu zacházení s neplatiči. Konkrétních změn, které přináší občanský zákoník, je ovšem celá řada, věnuje se jim například advokát Aleš Novák ve svém blogu Bydlení a právo.

Důvěryhodnost katastru roste, kupující jsou lépe chráněni

Údaje uvedené v katastru nemovitostí mají nově větší právní sílu než dříve, majitelům bytů se proto doporučuje do 1. ledna 2015 údaje zkontrolovat, aby byly v souladu se skutečností, a kupující se naopak na ně budou moci lépe spolehnout. Jejich důvěryhodnost vzroste také s povinností katastrálního úřadu informovat o změnách v právních poměrech nejpozději den poté.

Zatímco dřív bylo nutné kontrolovat také nabývací list (kupní smlouvu dosavadního majitele), nově bude kupující lépe chráněn, pokud byt koupil v dobré víře od osoby zapsané v katastru, o níž se oprávněně domníval, že je vlastníkem. Dosud ale není jisté, jak budou soudy posuzovat dobrou víru kupujícího ani jak budou postupovat v konkrétních případech, proto lze jenom doporučit kontrolovat nabývací tituly i nadále. Jaké další dokumenty zkontrolovat před koupí, se dozvíte v článku Vladimíra Zuzáka Rezervační smlouva na byt. Jste připraveni k podpisu?

Neplatiče vystěhujete o tři měsíce dřív, znamená to jistější investici

Minimálně půl roku až dosud trvalo vystěhovat z bytu neplatiče. Tak dlouhá doba znamenala významný problém pro každého majitele bytu, který s ním nakládá jako s investicí a sleduje výnos, který pronájem přináší. Může to být až 5 % ročně, jak se píše v článku Má dnes cenu investovat do bytu? Významnou podmínkou je ale kvalitní správa nemovitosti. S novým občanským zákoníkem se mohou do investic pustit i ti, které dosud vysoká ochrana nájemníků odrazovala.

Jakmile vám nájemníci nepošlou už třetí měsíční nájem, můžete je podle nového občanského zákoníku okamžitě vystěhovat již bez další výpovědní lhůty a pronajmout byt někomu jinému. Mají totiž povinnost bez odkladu byt opustit a k takovému rozhodnutí již nebudete potřebovat ani přivolení soudu. Pokud nájemci s výpovědí nesouhlasí, musí se na soud obrátit s žalobou. Zrušeny byly také bytové náhrady, což rovněž usnadňuje správu nemovitostí.

Zjistěte si i detaily nové právní úpravy, mohou vám usnadnit život

Mezi další novinky patří například možnost dohodnout se na tom, že daň bude platit kupující, pokud se o tuto daň poníží kupní cena nemovitosti. Celkem tak nakonec na dani zaplatí méně a něco málo ušetří. Další novinkou je, že stavba se stává součástí pozemku, takže pokud budete kupovat dům, bude stačit specifikovat ve smlouvě jenom pozemek. A pokud si budete kupovat byt, proběhne koupě už nově v režimu bytového spoluvlastnictví (které se vztahu k celému bytovému domu). O tom i dalších zajímavých změnách – včetně domácích mazlíčků v nájemních bytech – se více dočtete v článku Nový občanský zákoník na straně kupujících a dalších právních článcích.