Jak se žije v ráji

Ráj si lidé představují jako bezpečné místo, kde je příjemně teplo, ale zase ne horko jako v pekle, místo prosté přírodních katastrof a finančních krizí, kde všechna zvířata a lidské bytosti žijí pospolu v přirozené harmonii, a přitom je zde všeho dostatek, vody, vína, jídla, ovoce, prostě na co si jen obyčejný smrtelník vzpomene. Pokud máte na svědomí tolik hříchů, že voucher na vstupenku do ráje zaručeně nedostanete, můžete si vytvořit prostředí podobné ráji u vás doma.

Jak na to? V prvé řadě je dobré si uvědomit, že ráj je místo plné světla, kde se dobře daří všemu živému, rostlinám i živočichům. Jemné pastelové odstíny jsou pro vaše rajské stěny to pravé. Pokud máte rádi tapety, doporučujeme jemný vzorek na světlejším barevném podkladě, spíše řidší než hustší. A motiv? Vsaďte třeba na florální motivy! Taková pnoucí se šípková růže nebo drobná kytička nevypadá špatně. Mimochodem, takové větévky jabloní by byly v rajské zahradě stylové. Břečťanu a podobným rostlinám se však raději vyhněte. Spíše než jako v ráji byste si doma připadali jako u hřbitovní zdi.


Pomáháme inspirovat

Naše individuální představy o ráji se značně liší, i když jsme do jisté míry ovlivněni známými filmy, knihami a komerčními reklamami, a tak vám raději nabídneme krátký přehled několika tipů a krásných bytových doplňků, s jejichž pomocí si doma vytvoříte svůj malý soukromý ráj, než nějaký konkrétní návod. Berte tedy náš rajský článeček jako inspiraci! Přece jen, každému se líbí něco trochu jiného a každý z nás má jiné možnosti, nejen prostorové a finanční. Avšak na tom, že by se tyto doplňky měly citlivě zakomponovat do spíše světlejšího a vzdušnějšího prostředí, které není zatíženo množstvím zbytečných dekorativních a dalších předmětů, které slouží ponejvíce jako lapače prachu, se shodneme téměř všichni. Takže se pojďme podívat, co pěkného si můžeme do vaší milé demoverze ráje pořídit.


Střípky ráje

Nahlédněme nejprve do koupelny. Co byste řekli samostatně stojící nostalgické vaně? Když se nad ní večer rozsvítí krásný svícen, budete si ve vaně plné voňavé pěny připadat jako v ráji. Jako květinovou dekoraci můžete přidat pár živých palmiček ve stylových květináčích, v případě, že vaše koupelna disponuje střešním nebo jiným oknem, si to můžete dovolit. Pokud je vaše koupelna laděna do modra, šeda, nebo béžova, bílé keramické květináče jí budou zvláště slušet.

A teď hurá do kuchyně. Zde opět záleží na vašem individuálním vkusu, zda se rozhodnete pro sněhově bílé, bohatě řasené kuchyňské záclonky, porcelánový servis s andělíčky, bílé svícny s jejich motivem, nebo naopak pro hladké sklo bez záclon, motiv kokosových palem a nádobí a textilní doplňky zdobené dekorem tropického ovoce. Do romanticky laděné kuchyně by se vám mohla hodit třeba menší pohovka či drobná lavička s dřevěným tělem a měkkým jemně vzorovaným sedákem, kterou vidíte na fotografii. Nebo by k designu vaší kuchyně spíše sedělo sedátko s kovanými nožičkami? Tento typ sedátek najdete ponejvíce ve starožitnických krámcích, v nohách lavičky často najdete překvapení, třeba dva líbající se andílky. Možná ale ani nemusíte do starožitnictví. Takový kousek nábytku si totiž můžete vyrobit sami ze starého nefunkčního šicího stroje. A s pomocí toho funkčního si zase ušijete sedák ze slušivé látky. Když budete mít štěstí, narazíte na látku s rajským motivem.


Do detailu

Jste hračička? Potrpíte si na detaily? Jak by se vám líbil had u vchodových dveří? Nebo si představte v předsíni zrcadlo s rámem ve tvaru větví jabloní s několika plody, které vás svádějí, abyste z nich utrhli několik plodů. Jako doplněk by se hodil snad ještě menší věšák na klíče. Snímání klíčů z jabloňového věšáku při odchodu z domova by mohlo symbolizovat dočasné vyhnání z ráje do světa starostí a povinností. Vy se však budete moci zase klidně vrátit.


Foto: Samphoto