Velké prosklené plochy a zimní zahrady se montují na jižních a západních stranách staveb, naopak malá okna převažují na severní a východní straně. A proč? Protože okny se sluneční paprsky dostávájí velmi snadno. Ale když se teplo dostane dovnitř, dostane se i ven. Aby nedocházelo v zimě k únikům tepla, klade se dnes důraz nejen na velikost a funkčnost oken, ale i na jejich tepelně izolační vlastnosti.

 
Na moderních stavbách bývají velké prosklené plochy.

Dřevo je přírodní materiál, který člověka provází od nepaměti. Dřevěná okna na domech byla v minulosti konstruována tak, aby vydržela celá desetiletí. Moderní dřevěná okna jsou na tom s životností ještě lépe. Základem je několikastupňová povrchová úprava. Impregnace, základní vrstva a lazurovací nátěry dokáží prodloužit životnost oken o mnoho let. Na povrchové úpravě oken a dveří si dáváme velmi záležet, proto celý proces lakování probíhá v klimatizované lakovně. Okna se vyrábějí z kvalitní dřevěné suroviny – nejčastěji smrk, borovice, meranti či dub, a to z lepených dřevěných profilů, což oknům dává velmi dobré vlastnosti zejména v oblasti tvarové stability. Při zpracování okenních profilů dbáme na přesnost a kvalitu, čehož jsme schopni dosáhnout obráběním na CNC strojích. Naše výrobky splňují ty nejpřísnější evropské a české normy v oblasti tepelné a zvukové ochrany budov.

                                     
Profil Rustikal je vhodný pro historické stavby.

Výrobnímu programu v současné době vévodí profil „IV/92 Thermo“ s celkovou hodnotou tepelného prostupu Uw = 0,69 W/m2K. Jedná o okno z širšího hranolu, které je možné osadit trojsklem s výbornou tepelnou izolací. Toto okno je vhodné nejen do nízkoenergetických a pasivních domů, kde jsou požadavky na izolační schopnosti vysoké, ale i na standardní stavby, neboť úsporu energií řeší každý.

Obzvláště mladí lidé myslí při stavbě také na ekologii. Vzrůstá poptávka po dřevostavbách, ať se jedná o sruby nebo různé sendvičové sestavy. Právě na takové stavby se hodí dřevěná či dřevohliníková okna, což jsou okna opláštěná hliníkem. Z interiéru je přírodní dřevo a z exteriéru velice odolný hliník, proto takové okno můžeme považovat za tzv. „bezúdržbové“, co se týká povrchové úpravy. Nabízíme tak luxusní výrobek za přijatelnou cenu a trend nejen u nás , ale i v zahraničí jednoznačně směřuje k dřevohliníkovým oknům.

 
I když to tak nevypadá, z pohledu zevnitř je okno dřevěné.

Novinkou jsou tzv. solární okna, což jsou okna se skly, která propouštějí více slunečního záření, ale zároveň dobře izolují. Mohou tak vyhřívat místnost v jarním a podzimním odbobí, kdy bývá chladněji, ale sluneční paprsky ještě umí zahřát, takže můžete ušetřit za vytápění.

Ať už si vyberete okna jakákoli, uvědomte si, že se jedná o investici na mnoho let, která by měla zaručovat příjemné bydlení. Jen kvalitní okna technicky propracovaná, která jsou zároveň pěkná na pohled, toho dosáhnou podle vašich představ.

Sortiment oken a dveří HON si můžete prohlédnout na webu www.okna-dvere.cz.