Uvažujete, jaký stromek letos vybrat? Přemýšlíte, jestli bude lepší živý nebo umělý? A jaký druh vybrat, když jich je tolik?! V dnešním článku vám poradíme, jak si poradit s výběrem vánočního stromku. Tak hurá na to!

Nejčastější dilema: živý nebo umělý stromeček?
To je úplně první otázka, která vás ve spojitosti s vánočním stromečkem napadne. Zatímco pro někoho je klasika živý stromek a nedal by na něho dopustit, další dá raději přednost umělému, se kterým není tolik starostí. Obě varianty mají něco do sebe.
Živé vánoční stromky krásně voní, často pak provoní celou domácnost a příjemně podtrhnou sváteční atmosféru. Navíc výběr živého stromečku lze považovat za tradici, kdy mohou rodiče jít stromek vybírat společně s dětmi. Nevýhodou je, že po nějaké době začne jehličí opadávat a pod stromečkem je tak věčně nepořádek. Na konci svátků pak musíte stromeček nějak odklidit, což je další starost navíc. S umělými stromky je to na první pohled jednodušší. Před Štědrým dnem ho jednoduše vytáhnete z krabice, ozdobíte a během svátků nemusíte řešit spadané jehličí a žádný nepořádek tak nehrozí. Po Vánocích jej opět jednoduše složíte a uklidíte na půdu nebo do sklepa. Nevýhodou je, že nijak nevoní, takže od nich nemůžete očekávat, že příjemně dotvoří atmosféru Vánoc.

zabaleny stromek

Jaký stromeček vybrat?

Pokud se rozhodnete pro živý stromeček, bude před vámi stát hned další rozhodnutí: který druh je nejlepší?! Mezi nejčastější a tím pádem i nejoblíbenější druhy patří smrk, jedle a borovice.
Jenže který z nich u vás doma udělá tu největší parádu?

• Smrk ztepilý
Je tradičním vánočním stromečkem. Výhodou je nízká pořizovací cena i typická vůně, která se ponese celou domácností. Nevýhodou naopak fakt, že poměrně brzy ztrácí jehličí, především pak ve více vytápěných interiérech.
Cena: od 300 do 500 Kč

smrk

• Smrk pichlavý
Pochází ze skalnatých hor Severní Ameriky. Poznáte ho podle tuhých a hodně pichlavých jehlic. Výhodou je, že při správné péči vydrží až do Tří králů a má rozmanitě zbarvené jehličí - od tmavozelené až po stříbrné.
Cena: od 380 do 750 Kč

• Borovice černá
Je původem z jižní Evropy, má sytě zelenou barvu a často i pěkně souměrný tvar. Na pohled působí mohutně a má 8-15 cm dlouhé jehlice, které vydrží poměrně dlouho.
Cena: od 450 do 690 Kč

borovice

• Borovice lesní
Další typický vánoční stromeček, který se dá pořídit za pěknou cenu. Oproti borovici černé má kratší jehlice a nepůsobí tak košatě.
Cena: od 390 do 400 Kč

• Jedle obrovská
Původem ze severní Ameriky, typická pro rychlý růst a dlouhé jehlice, které jsou plošně uspořádané. Jedle obrovská má výraznou vůni danou pryskyřičnými kanálky na kmeni.
Cena: od 350 do 700 Kč

jedle

• Jedle kavkazská
Krásný vánoční stromeček, který už podle názvu napovídá, že pochází z Kavkazu. Největší výhodou je dlouhá trvanlivost a neopadavou jehličí, vydrží dokonce i ve více vytápěných místnostech. Nevýhodou vyšší pořizovací cena.
Cena: od 390 do 1300 Kč

Stromeček v květináči vydrží několik sezon

Stále oblíbenější variantou jsou stromečky v květináčích, které máte přes rok na zahrádce a na Vánoce si je přestěhujete domů.

ozdobeny stromek

Výhodou je, že ušetříte a získáte trvalou ozdobu vaší zahrádky. Navíc nebudete muset řešit, jak po Vánocích stromek zlikvidovat, protože jej jednoduše i s obalem vložíte zpátky do země. Nemáte-li zahrádku, necháte si stromeček na balkoně, kde vydrží.